PORAŽAVAJUĆE

NASTAVAK PROPASTI ISTARSKE INDUSTRIJE: Gasi se pazinska tvrtka koja je nekad proizvodila i za Lufthansu! Brojni radnici idu na cestu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Zatvara se tvrtka SHP Intim papir d.o.o. za preradu papira u industrijskoj zoni "Pazinka" u Pazinu koja broji 56 radnika. Tako je barem rečeno radnicima na sastanku krajem prošlog tjedna, iako do jučer nismo dobili potvrdu iz tvrtkine središnjice koja se nalazi u Slovačkoj.

Zatvaranje neće biti naprasno već će se vjerojatno dogoditi tijekom proljeća, saznajemo od djelatnika kojima zasad nije dana cjelovita informacija o načinu gašenja firme, međutim, obećane su im zakonske otpremnine. Obrazloženje je radnicima obećano tijekom ovog tjedna.

U tvrtki je već nekoliko puta u posljednjih par godina bila spominjana mogućnost zatvaranja pogona zbog lošeg poslovanja. Navodno će se dio strojeva premjestiti u novi pogon u Bosni i Hercegovini. Inače, tvrtku Intim još je 1988. godine u Slavonskom Brodu osnovao Dragan Mačinko. Od 2006. godine tvrtka je postala članica Slovakian Hygienic Paper (SHP) grupe, iz Harmaneca pokraj Banske Bistrice, poznate po robnoj marki Harmonia.

Godinu kasnije proizvodnju sele u prostore bivše tvornice Istraplastika u Pazinu, a 2010. ponovo sele u industrijsku zonu Pazinka, točnije iznajmljuju hale tvrtke Vallis. Tu postupno značajno povećavaju kapacitet proizvodnje i broj radnika. Tvrtka se bavila proizvodnjom, distribucijom i prodajom higijenskih papirnatih proizvoda od celuloze i recikliranog papira u segmentu potrošača za profesionalnu upotrebu, uglavnom za izvoz. Među ostalim radili su lagane papirnate brisače za poznatu njemačku tvrtku Lufthansu. Nakon općeg pada nezaposlenosti često su bili viđani njihovi oglasi kojim su tragali za radnicima. Krajem 2017. godine polovicu vlasništva nad tvrtkom suvlasnik Mačinko prodao je tvrtki Slovakian Hygienic Paper koja je time postala jedini vlasnik.

Inače, kako piše na njihovim web stranicama, SHP grupa uključuje osam tvrtki u šest europskih zemalja s godišnjim prometom većim od 110 milijuna eura, čime ova firma spada među najveće proizvođače proizvoda od higijenskog papira (toaletni papir, papirnate maramice, papirnate salvete, kuhinjski ručnici, jumbo role...) u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Tvornice im se nalaze u Pragu u Češkoj, Harmanecu i Slavošovcu u Slovačkoj, Budimpešti u Mađarskoj, Celju u Sloveniji, Banja Luci u Bosni i Hercegovini te Zagrebu i Pazinu. Od 2000. godine vlasnik SHP grupe je češka investicijska holding tvrtka sa sjedištem u Pragu, Eco-investment, koja je, među ostalim, od 2016. godine vlasnica poznate slovenske firme Paloma. Osim tvrtki koje se bave proizvodnjom papira i ambalaže, Eco-investment ulaže u tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane, energije, trgovinom nekretninama i uslugama.

Podsjetimo, prije tri godine dio građana bio se žalio na neugodno pištanje koji je dolazilo iz rashladnih uređaja iz pravca tvornice. Međutim, uskoro su taj problem riješili prigušivačem zvuka.

"Kad bi se drugi problemi u Hrvatskoj rješavali u dva tjedna, gdje bi nam bio kraj", kazao nam je tada predsjednik uprave tvrtke Peter Ondrík, od kojeg očekujemo odgovor o sudbini ove tvrtke.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini