POLICIJA I KOMUNALCI NEMOĆNI PRED NAPADOM VANDALA

Nakon fasada, grafiteri počeli "napadati" i stijene


I dok smo početkom mjeseca, nakon pritužbi stanara, pisali o grafitima kojima su u posljednje vrijeme nagrđene brojne fasade u centru grada, takvog uličnog "izričaja" očito nisu pošteđene niti stijene. Na tu nam je činjenicu ukazala grupa građana ogorčena činjenicom da, s jedne strane, grafiterima ništa nije sveto, a, s druge strane, da nitko od nadležnih ne može učiniti ništa da se to spriječi.

Pozitivni primjer Makarske

Problem očito nije samo pulski pa se ovih dana može iščitati da je Grad Makarska svojim sugrađanima, ali i svima koji svrate u Makarsku, uveo niz kazni. Tako će, primjerice, za pljuvanje po ulici ili za crtanje grafita po zidovima, morati izdvojiti i do tisuću kuna. Time je Makarska odlučila stati na kraj vandalizmu takve vrste pa je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena nova odluka o komunalnom redu koja sadržava niz takvih pravila i zabrana s novčanim kaznama u slučaju prekršaja. Konkretno, novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 kuna kaznit će se fizička osoba ako piše grafite. No, iste se odredbe odnose i na one koji se odluče kupati u fontanama ili ako iz njih uzimaju kovanice, odnosno ako ne očiste iza svog psa, uništavaju ploče i znakove, bacaju otpad izvan kanti, obavljaju nuždu i pljuju na javnim površinama. Očito bi, na tragu toga, i Pula trebala nešto poduzeti.

"Išarane su stijene redom od Galebovih stijena, preko kupališta Valkane, cijeli Lungomare… Ma užas! Kada se već govori o Lungomareu, tada moramo napomenuti da su duž cijele šetnice na nekoliko mjesta istrgnuti prometni znakovi i bačeni u more. Kada počne turistička sezona, imat ćemo što pokazati turistima kao atrakcije na dnu moru. Nazvali smo policiju koja nam je rekla da oni tu ne mogu ništa, jer je mala vjerojatnost da će uspjeti grafitere uloviti na dijelu. Zvali smo i komunalne redare i doznali kako oni u svom opisu posla imaju već čišćenje devet grafita na području grada Pule, ali pitanje je zašto nitko ne radi na preventivi?! Pa nije rješenje trošiti novac na čišćenje, nego spriječiti klince da šaraju gdje žele i tako uništavaju našu, zajedničku imovinu, što u ovom slučaju stijene jesu. Osim toga, približava nam se i ljeto, pa kakvu ćemo to sliku našim gostima poslati kada dođu i vide kakva su nam sunčališta i kupališta, sva išarana", ogorčeni su naši sugovornici. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini