ZAGREB

Pavković: Plan prevencije uništavanja imovine vandalskim šaranjem fasada 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nestranačka kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Marina Pavković predstavila je u utorak plan prevencije uništavanja javne i privatne imovine vandalskim šaranjem po zagrebačkim fasadama, koji se temelji na edukaciji i sanaciji, ali uključuje i penalizaciju.

Ono što vidimo po zgradama Zagreba dijelimo na uličnu umjetnost i vandalizam. Ulična umjetnost - da, uništavanje privatne imovine šaranjem - ne, rekla je Pavković na konferenciji za novinare.

Grafiterstvo ostavlja poruke koje su društveno svjesne. "To su poruke koje moramo razumjeti, one su zapravo angažiranost pojedinca koji se na taj način suprotstavlja establishmentu. Međutim, šaranju i uništavanju kućnih veža, uništavanju roleta stanova u prizemlju i fasada ćemo se kao Gradska uprava i kao gradonačelnica izrazito suprotstaviti", poručila je Pavković.

Prvi korak je prevencija edukacijom, gdje se već djeci u vrtićima može ukazivati na to da umjetnost nije šaranje i uništavanje, već da je dobrodošla ako je rađena u kontroliranim uvjetima.

Druga je sanacija postojeće štete. Grad će sufinancirati čišćenje fasada i premazivanje osjetljivih mjesta premazima koji će omogućavati da se šteta na fasadi lakše ukloni.

Treći korak je penalizacija, odnosno kažnjavanje ljudi koji ne reagira ni na prevenciju niti sanaciju nego namjerno uništava javnu i privatnu imovinu. To bi se odvijalo u suradnji s komunalnim redarima i policijom jer, ističe Pavković, svaki potpis je čitak i prepoznatljiv. 

Radove poput murala Igora Taritaša na uglu Vojnovićeve i Martićeve, Mirona Milića na fasadi zgrade u Vojnovićevoj, Lonca na uglu Petrinjske i Đorđićeve nazvala je sjajnima te poručila da će kao gradonačelnica iznimno poticati uličnu umjetnost koja je nastala u dogovoru s vlasnicima površina. 

Mural Spocka se vraća, građani prikupili novac

Konferencija za medije održala se na Trešnjevci na križanju Jankomirske i Kostelske ulice, gdje se nalazi "prefarbani" mural junaka "Zvjezdanih staza" Spocka, koji su napravili zagrebački "trekiji" nakon što je umro glumac Leonard Nimoy, koji je glumio Spocka.  

Ove je godine Spock nestao preko noći, a na njegovu mjestu potpisao se "herzy". Pavković je navela kako je to izazvalo skandal ne samo na grafiterskoj sceni, nego i među ljubiteljima murala pa je tako preko potpisa "herzy" netko napisao "Vratite nam Spocka". 

Pavković je najavila da će se Spock uskoro vratiti 100 metara dalje i bit će velik 10 na 15 metara. Građani su prikupili nešto više od 3000 kuna za postavljanje skela i potrebni materijal, ali tko će ga raditi pitanje je organizacije. Prethodni mural napravila je grupa iz Pimp my Pump-a. 

"To je umjetnost. Kada gledate dijaprojektorske grafite, kad netko stavi dijaprojektor pa šara, to je zapravo reprodukcija nečije umjetnosti, ali ovo što ovdje nastaje je izvorno. To su stvari koje treba čuvati i štititi", istaknula je Pavković. 

Upitana kako gleda na svoje šanse na izborima s obzirom na to da joj ankete nisu naklonjene, istaknula je kako se nada da će se stanje donekle popraviti, ali ne očekuje čuda.

"Moja zastupljenost u medijima apsolutno je nepostojeća. Na ključnim televizijama - HRT-u, RTL-u i Novoj TV zapravo ne postojim". No, poručuje kako ima svoju agendu, a rezultati su joj u drugom planu.

"Ako postignem da se teme o kojima govorim u nečijoj gradskoj administraciji ostvare, zapravo sam postigla 90 posto svog plana", kaže Pavković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum