ZASAD BEZ POSKUPLJENJA

NAJVEĆI PRORAČUN U NOVIJOJ POVIJESTI GRADA UMAGA TEŽAK 259 MILIJUNA KUNA Burna rasprava zbog odluke o prikupljenju komunalnog otpada

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Nema nikakve zdrave logike da se Vladina uredba primjeni jer bi njome bili oštećeni građani s malim površinama stana na račun vlasnika velikih stanova, a male tvrtke na račun velikih tvrtki, istaknuo je direktor komunalne tvrtke 6. maj Krešimir Vedo

 

Za najveći proračun u novijoj povijesti Grada Umaga, u visini od 259 milijuna kuna, vijećnici IDS-a nisu podigli ruku na posljednjem zasjedanju Gradskog vijeća, već su bili suzdržani, jer im je odbijeno deset od ukupno 11 dostavljenih amandmana na proračun. Glavni razlog neprihvaćanja, kako je obrazložio gradonačelnik Vili Bassanese, bilo je tehnički neispravno podnošenje amandmana ili zato što se radilo o amandmanima sanacije cesta koje nisu u domeni Grada, već Županijske uprave za ceste. 

"Međuodluke" do izmjene zakona

IDS-u je prihvaćen tek amandman vezan za izradu elaborata, studije prometnog rješenja u naselju Galići, u visini od 100 tisuća kuna. Vijećniku Kristijanu Sirotiću (HNS) također su djelomično usvojena tri amandmana vezana za izgradnju okretišta u Lokvinima, vježbališta u naselju Finida te biciklističkog parka u Svetom Pelegrinu. Za amandman nezavisnih vijećnika Denisa Muminovića i Darija Makovca koji su tražili uvrštenje uređenje društvenog doma i boćodroma u Babićima, rečeno je da će se usvojiti nakon prvog rebalansa proračuna.

Inače, veći dio sjednice protekao je u burnoj raspravi oko odluke o prikupljenju komunalnog otpada na području Grada Umaga. Direktor komunalne tvrtke 6. maj Krešimir Vedo kazao je da se radi o nacrtu odluke koju svi gradovi moraju uskladiti s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja stupa na snagu 1. siječnja. Napomenuo je da je uredba trebala višestruko utjecati na povećanje troškova poslovanja davatelja usluga, odnosno komunalnih poduzeća, osobito na turističkom području Istre i Kvarnera. Stoga su pribjegli svojevrsnoj "međuodluci" ne bi li se zadovoljila zakonska formalnost jer se nadaju da će zakon biti povučen ili će se izmijeniti neke ključne odredbe. Napomenuo je da su takvom rješenju pribjegla ostala komunalna trgovačka društva na području Istarske i Primorsko-goranske županije.

- Ističem da prihvaćeni nacrt odluke neće imati nikakvih provedbenih obaveza. Dakle, njezinim izglasavanjem neće se ništa promijeniti u odnosu na primjenu postojeće odluke i cijene minimalne javne usluge usvojene u odluci prošle godine na ovome vijeću, kazao je direktor Vedo i dodao da se izmjena mora izglasati, jer su u suprotnom predviđene novčane sankcije.

Gabrijela Đukes Bašić (IDS) otvorila je raspravu s primjedbom da je e-savjetovanje s građanima trajalo samo 15 dana umjesto zakonskih 30 dana. Blaž Vidović (HDZ) izrazio je sumnju da se ne radi o beznačajnoj odluci te da bi njeno izglasavanje moglo dovesti do višestrukog poskupljenja. Mersadu Borić (SDA) zanimalo je kakve su sankcije predviđene za komunalno poduzeće, a Sunitu Prodan Benolić (IDS) hoće li računi građana za komunalnu uslugu od 1. siječnja biti viši.

 Poskupljenja za štandere

- Ponavljam, izglasavanje ove odluke neće za posljedicu imati povećanje cijene, dakle, nikakve implikacije nema za građane sve dok na Gradskom vijeću ne bude usvojena odluka o načinu utvrđivanja cijene za iznos minimalne usluge, a takvu ćemo vam odluku prezentirati kada pronađemo, uvjetno rečeno, jedan pametan model izračuna, ponovio je Vedo i dodao da se sve jedinice lokalne samouprave nadaju da će Vlada uredbu povući.

- Nema nikakve zdrave logike da se Vladina uredba primjeni jer bi njome bili oštećeni građani s malim površinama stana na račun vlasnika velikih stanova, a male tvrtke na račun velikih tvrtki, istaknuo je Vedo. Unatoč jasno iskazanoj sumnji vijećnici su odluku prihvatili jednoglasno.

Prihvaćena je i nova odluka o porezima kojom se određuju tri vremenska razdoblja obračuna u godini. Za korisnike koji posluju cijelu godinu odobrava se popust od 50 posto za srpanj i kolovoz i plaćanje u tri obročne rate. Korekcija cijena predviđena je za one koji javne površine koriste za kioske, za trgovačke usluge putem pokretnih naprava, zatim za prodaju poljoprivrednih proizvoda, cvijeća, antikviteta, vježbališta auto-škola te prodaju usluga na javnoj površini od jednog do tri dana. Naglašeno je da cijene duži niz godina nisu promijenjene, a sad su približene onima u Poreču i Rovinju.

Vijećnik Slaven Pajić (IDS) usprotivio se povećanju, prigovorivši da će to biti novi trošak za građane i poduzetnike. Gradonačelnik Bassanese protuslovio mu je uz napomenu da se radi o korekciji, a ne poskupljenju, te da će Umag i dalje u usporedbi s Rovinjom i Porečom imati najnižu cijenu usluge za korištenje javnih površina.

- Poskupljenje, kako vi to nazivate, se ne odnosi na naše građane već na one koji koriste područje Grada Umaga da bi normalno radili tijekom sezone, a većinom to nisu naši građani, rekao je Bassanese. Usvojena će se odluka primjenjivati od 1. siječnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini