NAJMANJI GRAD NA SVIJETU 

NAKON DVOMJESEČNE IZOLACIJE ŽELJNO IŠČEKUJU GOSTE: Stanovnici Huma žive od izletnika i turista, a njihove suvenirnice ne smiju raditi nedjeljom!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

Malo je reći da su u Humu svi s nestrpljenjem dočekali popuštanje protuepidemijskih mjera. No, ove im godine nije samo korona pomrsila račune. Protekli vikend bio je prvi radni, osim za suvenirnice koje je, kao i trgovine, zakačila zabrana rada nedjeljom

- Prvih sedam dana bilo je čudno. Činilo nam se kao da smo sami na svijetu. A onda smo se navikli i počeli kositi okućnice i travnate površine oko Huma. Turiste dočekujemo spremni. Sve je lijepo pokošeno i bez smeća, s osmijehom na licu sumirao je Aleksandar Merlak, vlasnik kultne Konobe Hum. Zbog dvomjesečnog korona razdoblja dvadeset i četvero stanovnika najmanje grada na svijetu bilo je u samoizolaciji i bez da im je nametnuta. Sezona u Humu počinje uoči Uskrsa i traje do Svih svetih. No, ove godine nije im samo korona pomrsila račune.

Malo je reći da su u Humu s nestrpljenjem dočekali popuštanje protuepidemijskih mjera. Cijeli gradić živi od turizma. Nakon dva mjeseca otvorene su suvenirnice i konoba, a protekli vikend bio im je prvi radni.

Aleksandar Merlak, inače vrstan amaterski fotograf, ali i istarski znalac za meteore, ugostiteljstvom se bavi 22 godine, otkako je preuzeo obiteljsku konobu sa 44-godišnjom tradicijom. Vlasnik je i jedne od tri humske suvenirnice. Proteklog vikenda je, nakon dva mjeseca, prvi put, konačno otvorio vrata svoje konobe. Suvenirnicu nije ni otvorio jer tijekom radnog tjedna nema ljudi, a nedjeljom ne smije raditi pa mu se samo za subotu ne isplati otvarati. Naime, sve su suvenirnice, ma koliko god bile malene, zabranom rada nedjeljom stavljene u isti koš s velikim trgovačkim centrima u urbanim košnicama. Malo je reći da se stanovnici najmanjeg grada na svijetu ne mogu načuditi zašto je tome tako.

- Sezona nam je trebala početi već sredinom ožujka. Tada, u pravilu, krećemo sa svakodnevnim radom. No, onda je nastao taj problem s koronom. Sredina je petog mjeseca, ali turista još nema tijekom tjedna, tako da će konoba za sada raditi subotom i nedjeljom. Prošlog vikenda pohodili su nas gosti iz Istre, a bilo je i dosta Riječana. Ostali smo, međutim, bez školskih izleta i ekskurzija. U biti, ostali smo bez posjeta svih organiziranih grupa, Nijemaca i Austrijanaca. Otkazano je sve do srpnja. U špici sezone znali smo u Humu imati pet do deset autobusa dnevno, a sada nema niti jednog, kaže nam Aleksandar Merlak.

Dodaje da se, doduše, može raditi i s manjim kapacitetom, ali onda treba i manje radnika. Ima četiri stalno zaposlena i jednog na pola radnog vremena te dvije stalne sezonske radnice. Za sve je tražio državni minimalac. Merlak je ipak optimističan jer postoje nekakve naznake da bi se turizam mogao vrati u srpnju.

Svi se u Humu žale na neradnu nedjelju. Smatraju da bi trebalo svakome dati mogućnost da odluči hoće li raditi nedjeljom ili odmarati kod kuće. Zabranom rada najviše su pogođene   suvenirnice u koje izletnici zalaze upravo u dane vikenda. Zabrana rada nedjeljom posebno pogađa mala mjesta u unutrašnjosti Istre koja se ionako bore za svoje mjesto pod turističkim suncem.

- Zabrana rada nedjeljom se odnosi i na zabranu rada suvenir shopova, vinarija i sličnih turističkih djelatnosti. Tako smo i mi u Humu prošlu nedjelju kada je bilo najviše posjetitelja, bili zatvoreni. Na parkiralištu je prodano stotinjak parking karata. Trenutno, od ponedjeljka do petka ovdje nema posjetitelja. Možemo raditi, ali nemamo za koga, što znači da nam ostaje samo jedan dan u tjednu kada možemo nešto zaraditi - radna subota, priča nam Dores Blagonić vlasnica suvenirnice "Colmo".

- U nedjelju su nam izletnici kucali na zatvorena vrata. Nije im bilo jasno zašto ne radimo. Stanujem iznad suvenirnice i objašnjavala sam im da smo zatvoreni zbog zabrane rada nedjeljom, a oni su bili vrlo iznenađeni činjenicom da smo i mi obuhvaćeni tom, nadam se, privremenom mjerom, kazala nam je Dores Blagonić svoja iskustva od protekle nedjelje i dodala da se "šuška" da bi suvenirnice i vinarije početkom lipnja ipak mogle biti izuzete iz tog, pomalo stihijski donesenog paketa protuepidemijskih mjera.

- Prošlog vikenda došli su nam Španjolci, Austrijanci, Francuzi, većinom oni koji, pretpostavljam, ili imaju neki posao ili kuću za odmor u Istri, rekla je Dores i dodala da je optimistična. Nada se da će se sve konačno pokrenuti jer su ljepote Hrvatske vrlo privlačne turistima.

Ni njena sestra Jasmina ne može raditi nedjeljom. U prostoru kod gradske lože ona ima wine bar & shop "Raboš". Prema aktualnim mjerama ona bi jednim dijelom mogla raditi, a drugim ne, pa je svoj shop odlučila ostaviti zatvorenim da ne zbunjuje izletnike i turiste.

Suvenirnicu u Humu, već petnaestak godina ima i buzetska tvrtka Aura. Njenom vlasniku Mišelu Sirotiću proteklog je vikenda najprije sve izgledalo ohrabrujuće.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum