NAJNOVIJE


PETICIJA MJEŠTANA GRADINA

Načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta tvrdi da nema opasnosti: Reciklažno dvorište ne predstavlja nikakvu prijetnju i opasnost za okoliš i ljude

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Opasan otpad odlagat će se u posebne zaključane spremnike, odnosno kontejnere ispod nadstrešnice, a koji ujedno imaju na dnu i dodatno osiguranje u vidu posebnih rezervoara – tankvana, u slučaju istjecanja. U sklopu reciklažnog dvorišta bit će zaposlena osoba koja će nadzirati i skladištiti otpad koji stanovništvo bude donosilo, te brinuti o kontinuiranom pražnjenju i odvozu popunjenih spremnika, kaže načelnik Ivan Gerometta

"Budući da je lokacija reciklažnog dvorišta morala biti utvrđena u prostorno-planskoj dokumentaciji, Općinsko vijeće je kroz Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Vrsar na sjednici održanoj 11. travnja 2017. godine, utvrdilo lokaciju Reciklažnog dvorišta u Gradini, na katastarskoj čestici u vlasništvu Republike Hrvatske, i to je napravljeno po zakonitoj i javno objavljivanoj proceduri."

Ustvrdio je to načelnik Vrsara Ivan Gerometta odgovarajući na primjedbe organizatora peticije protiv izgradnje tog projekta komunalne infrastrukture u selu Gradine i u neposrednoj blizini njihovih kuća. Mještani su se, podsjetimo, organizirali i u zadnjih tjedan dana pod peticiju prikupili više od 150 potpisa, a cilj im je zaustaviti realizaciju projekta o kojem, kako tvrde, nisu informirani i kojem s obzirom na potencijalne opasnosti koje sa sobom nosi, smatraju, nije mjesto u neposrednoj blizini kuća i poljoprivrednih zemljišta s kojih prehranjuju svoje obitelji.

Opasnost za zdravlje

Reciklažno dvorište, kako nam je kazao Daniel Pauletić koji je jedan od organizatora potpisivanja peticije, trebalo bi se graditi na parceli koja je pod naletom oborinskih voda u prethodnih nekoliko godina više puta doslovce "plivala", a njezino prelijevanje nakon izgradnje reciklažnog dvorišta, tvrdi, moglo bi ugroziti zdravlje mještana, te utjecati na onečišćenje zraka, vode i tla. Načelnik Gerometta tvrdi da za bilo kakvu zabrinutost nema razloga i da buduće reciklažno dvorište neće imati nikakve štetne utjecaje ni na ljude, a ni na okoliš.

"Planom gospodarenja otpadom na području Općine Vrsar za razdoblje 2017.-2022. koji je donesen na Općinskom vijeću u rujnu 2017. godine predviđena je obaveza izgradnje reciklažnog dvorišta sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Temeljem donesene prostorno-planske dokumentacije Općina je, u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta, 28. srpnja 2017. podnijela zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanje katastarske čestice u naselju Gradina. Ministar državne imovine početkom listopada ove godine donio je Odluku o darovanju navedene k. č. u površini od 2.390 kvadratna metra, procijenjene vrijednosti 527.000 kn. Kako bi se ispunile zakonske obveze i omogućilo stanovništvu odlaganje selekcioniranog otpada Općina je u studenom prošle godine prijavila projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a on je odobrio i projekt i sufinanciranje u iznosu od 3.189.422,06 kuna od ukupne vrijednosti projekta od 3.947.736,25 kn.", kaže načelnik Gerometta. Osim izgradnje reciklažnog dvorišta i nadzora, projektom je, dodaje, predviđeno opremanje reciklažnog dvorišta, zatim informativno - obrazovne aktivnosti, promidžba i vidljivost, te upravljanje projektom. Reciklažno dvorište je, pojašnjava, nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpadaa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam