MALO MISTO PORED MORA

NAČELNIK MARKO RAVNIĆ: Općina Ližnjan je demografski prvak Istre

| Autor: Jasna ORLIĆ
Marko Ravnić

Marko Ravnić


Općina Ližnjan jedna je od rijetkih u Istri u kojoj je u prethodnom desetogodišnjem razdoblju narastao broj stanovnika. Ližnjan nije više malo misto kraj mora u kojem se stanovništvo bavi poljoprivredom, ribarstvom i turizmom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku koji su prethodili popisu, procijene su bile da bi Općina Ližnjan trebala imati povećanje od oko 900 stanovnika u odnosu na 2011., odnosno 22 posto više. Prema tim podacima, općina Ližnjan bi trebali biti demografski prvak Istarske županije.

Ližnjanskog načelnika Marka Ravnića pitali smo za komentar novih demografskih podataka temeljenih na popisu krajem prošle godine. Prema tim podacima, u ovoj općini živi 4.074 duša, što je 109 više nego 2011., kada je popisano 3.965 stanovnika. Kao i ostali načelnici i gradonačelnici, Ravnić kaže da je broj stanovnika znatno veći od onog koji prezentiraju podaci posljednjeg popisa.

- Prije svega moram istaknuti da podaci koji su službeno objavljeni zasigurno nisu potpuni. Naime, po podacima koje smo dobili od MUP-a, još 2019. godine na području općine Ližnjan bilo je oko 600 stanovnika više nego po popisu 2011. godine, dok po neslužbenim rezultatima za 2021. ispada da je stanovnika manje nego 2019. Na nepotpune podatke upućuju brojne jedinice lokalne samouprave u cijeloj Istarskoj županiji. Smatram da je do navedenog propusta došlo jer, prema informacijama kojima raspolažem, brojna kućanstva u našoj općini nisu popisana. Relevantni podaci o broju osoba s prebivalištem ili boravištem u određenom gradu ili općini mogu se vrlo lako utvrditi u nadležnoj policijskoj postaji. Slijedom toga definitivno će se podaci o broju stanovnika morati dodatno nadopunjavati, ističe ližnjanski načelnik.

- Ne postoji egzaktnija potvrda onoga što je jasno vidljivo iz dana u dan, a to je da se naša općina razvija u pravom smjeru, smjeru stvaranja što boljih uvjeta za život naših mještana. Ovi sjajni podaci pokazuju da smo uspjeli, a za uspjeh su potrebi ljudi, od najmlađih do naših umirovljenika. Naš zadatak je nastaviti truditi se stvarati uvjete za život i iznad standarda, ako je to moguće. U ovom negativnom trendu znatnog opadanja broja stanovnika u Hrvatskoj, porast stanovništva na području naše općine nešto je najljepše što se može događati. Ovakav rezultat daje nam snagu i motivira nas da i dalje ulažemo maksimalne napore da bi nastavili ovaj pozitivan trend s jasnim ciljem, a to je briga o svakom stanovniku naše općine da bi stvorili uvjete za život po mjeri čovjeka. Posla je još jako puno ali sam siguran da ćemo u tome uspjeti.

Načelnika pitamo koji su razlozi povećanja broja stanovnika, odakle doseljavaju novi. Naime, očito je da je stigao i određeni broj stranaca, kao i stanovnika iz drugih županija.

- Stanovnici doseljavaju iz svih krajeva, iako ima i određeni broj stranaca. Raduje činjenica da doseljavaju mlade obitelji koje očito ovdje pronalaze bolje uvjete za život i rad. Dokaz tome je činjenica da unatoč nedavno otvorenom vrtiću u Ližnjanu s oko 60 upisanih mališana još uvijek njih stotinjak nema mjesta u našim vrtićima nego je upisano u okolne vrtiće. I naknade koje Općina nudi zasigurno su jedan od razloga zašto mladi doseljavaju baš u našu općinu. Jedna od njih je stopa prireza od pet posto. Zatim, već dugi niz godina iz proračuna izdvajamo puno sredstava namijenjenih upravo djeci, osnovnoškolcima i mladima, naglašava Ravnić.

Prema popisu stanovnika iz 2021. vidljiv je ogroman porast stambenih jedinica, s 2.737 na 3.516. Očito rapidno raste broj apartmana, ali se i poljoprivredno zemljište nelegalno pretvara u stambeno. Kakvi su trendovi u tom smislu i kakav je stav i mogućnosti općine da utječe na održivi turizam?

- Istina je da nam se značajno povećao broj turističkih kapaciteta, naročito kad je riječ o privatnim iznajmljivačima. Tako je 2013. godine broj kreveta bio 1.999, a 2021. 4.670. Posebice je više kuća za odmor, što ne čudi s obzirom na naših 30 kilometara prekrasne obale i netaknute prirode. Činjenica je da je općina Ližnjan dugo bilo područje vojne zone, što je i dovelo do toga da su kod nas tek nedavno počele ozbiljne turističke investicije, iako kao turističke zone u prostornom planu postoje više od deset godina. Cilj nam je u na obalnom području uvale Kuje realizirati turističke zone, a na širem području obale u smjeru Monte Madonne i luke Budava, putem plana upravljanja koji je u izradi, dodatno zaštiti to područje te njime upravljati po principu održivog razvoja, naravno bez smještajnih kapaciteta na tom području, otkriva ližnjanski načelnik.

- Što se tiče ilegalne gradnje, ne vjerujem da u takvim nelegaliziranim objektima, odnosno izgrađenima nakon 2011. godine, ima stalnih stanovnika jer su tom mahom vikendaši koji ovdje ne obitavaju, ali nam stvaraju velike probleme i troškove. Pritom prije svega mislim na nelegalno odlaganje kućnog otpada, koji posebno u ljetnih mjeseci odlažu uz cestu gdje god stignu jer nisu zadužili kante za odvajanje otpada. Budući da je objekt nelegalan, nigdje nije zaveden da bi ih se moglo natjerati na preuzimanje kanti i plaćanje troškova, kaže Ravnić.

Istaknuo je da što se tiče ilegalne gradnje Općina ulaže maksimalan napor da bi se tome konačno stalo na kraj.

- U više smo navrata slali apele svim resornim ministarstvima i nadležnim tijelima. Spas vidimo jedino u promjenama zakonskih akata. Dakle, potrebno je zabraniti daljnju devastaciju poljoprivrednog zemljišta parceliranjem na male čestice i propisati drakonske kazne za one koji grade ilegalno izvan područja građevinskog područja. Kao treće, ovlasti za naplatu tih kazni treba prepustiti jedinicama lokalne uprave ili samouprave, smatra Ravnić.

Na pitanje što dana najviše nedostaje stanovnicima općine Ližnjan, načelnik kaže da je to izgradnja sustava fekalne odvodnje.

- Po tom pitanju zadnji je godina puno napravljeno. Sada smo u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi kojom bi trebala ići odvodnja. Nakon ishodovanja svih građevinskih dozvola, vjerujem da ćemo i te projekte uspješno prijaviti za financiranje putem EU fondova. U planu je i realizacija industrijske zone na području bivše vojne zračne luke, što je, uz turizam, zasigurno nešto što može i mora otvoriti brojna radna mjesta i Općini donijeti prihode koji su nužni za realizaciju zacrtanih ciljeva i projekata.

Izgradnja komunalne lučice u uvali Kuje je naša želja, ali i realna potreba mještana naše općine. Vjerujem da će se realizacijom prvog turističkog resora u toj uvali od poreznih davanja i naknada stvoriti financijski uvjeti za realizaciju tog projekta, koji planiramo financirati dijelom i EU sredstvima.

Iako je u posljednjih 5 godina uložena maksimalna sredstva u održavanje i sanaciju prometnica ostalo je još određeni dio prometnica koje je potrebno sanirati. Vjerujem da ćemo kroz par godina i ostvariti zacrtani cilj, a to je da unutar građevinskog područja nema neuređene prometnice, zaključio je Ravnić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of