POŠUMLJAVANJE MEMORIJALNIM STABLIMA

NA UČKI POSAĐENO 3.000 MLADICA BUKVE Prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, a proizvede kisika za četveročlanu obitelj

| Autor: Glas Istre
Pošumljavanje Učke

Pošumljavanje Učke


Čak 3000 kvalitetnih mladih sadnica bukve posađeno je danas na Učki u okviru Projekta stablo uspomena. Riječ je o jedinstvenom projektu sadnje memorijalnih stabala u spomen na one koji nisu više s nama, a nakon zagrebačke Medvednice akcija pošumljavanja je zahvatila i Učku.

Ovu vrijednu akciju podržali i članovi HNK Rijeka, pa su se danas u sadnji pridružili legenda HNK Rijeke Srećko Juričić i generalni direktor Kluba Luka Ivančić, koji su posadili jednu sadnicu u čast nedavno preminulog sportskog novinara Orlanda Rivettija.

„Reakcije na lanjsku prvu sadnju memorijalnih stabala su bile izvrsne i odmah smo odlučili nastaviti dalje, ovaj put na Učki. Svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal“, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena.
Dodala je kako su krenuli u ovaj projekt želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati i ekološku svijest. Naime, prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

Predrag Trope, voditelj Uprave šuma Podružnice Buzet, pozdravio je ovu inicijativu Udruge:
„Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma koje su danas ugrožene, najviše uslijed klimatskih promjena. Bez šuma nema ni čistog zraka, ni čiste vode, ni doma za brojne životinjske i biljne vrste. Ovakve mlade šume – kakva će ovdje narasti – najbolji su saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena. “

Legendarni nogometaš Srećko Juričić prisjetio se pri sadnji kako mu motika nije strana jer je nekad pomagao noni i nonetu u Istri. Današnja akcija ga veseli jer se pošumljava Učka koja je ljudima prirasla srcu.
„Ovakvim akcijama mi u klubu pokazujemo da brinemo o našem kraju, a tako zadobivamo i povjerenje novih navijača. HNK Rijeka je klub koji je blisko povezan s navijačima i stanovnicima Rijeke i okolice“, poručio je Srećko Juričić.

Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka, pozdravio je projekt i zaželio mu uspjeh u daljnjem pošumljavanju:
„Projekt kojeg je Posmrtna pripomoć pokrenula, u suradnji s Hrvatskim šumama, dugoročan je projekt i vjerujemo da ćemo tako u jednom segmentu mladima ostaviti bolji svijet. Ne kaže se uzaludno da su šume pluća našeg planeta i ova akcija je jedan jako pozitivan korak da naš planet prodiše punim plućima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater