ŠKOLA BUDUĆNOSTI

NA DANU INOVACIJA 350 UČENIKA I UČITELJA IZ CIJELE HRVATSKE: "Želimo da djeca sanjare i razvijaju ideje o novim Infobipovima, da budu kreatori budućnosti"

Infobip je investirao lani u Stemi te smo zajedno proširili projekt u SAD, gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati za naše učenike ovdje, rekao je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa

| Autor: Duška PALIBRK
Više od 600 posjetitelja, od čega 350 učenika i učitelja - Infobipov kampus Alpha Centauri u Zagrebu

Više od 600 posjetitelja, od čega 350 učenika i učitelja - Infobipov kampus Alpha Centauri u Zagrebu


Dan inovacija, završna konferencija ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti, projekta Škola budućnosti, zajedničkog projekta tvrtki Infobip, Stemi i A1 Hrvatska, okupio je jučer predstavnike tehnološke zajednice i škola iz cijele Hrvatske. U najvećem inovacijskom centru Infobipa u svijetu, kampusu Alpha Centauri u Zagrebu, više od 600 posjetitelja, od čega 350 učenika i učitelja, na interaktivan i zabavan način susreli su se s budućnosti "isprobavanjem tehnologija i proizvoda" koje u Hrvatskoj razvijaju velike tvrtke, fakulteti i startupovi poput CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugih.

Nastavak projekta do 2025.

Učenici su tako imali prilike vidjeti popularnog robota psa SPOT-a iz tvrtke Boston Dynamics, zatim formulu koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, okušali su se i u simulaciji vožnje automobila, isprobali videoigre koje su kreirale domaće gaming tvrtke, upoznali se s vožnjom dronova, kao i ekološkim tenisicama.

Projekt Škola budućnosti je uz projektne partnere i brojne tvrtke, podržao i Grad Pula, a implementiran je u gotovo 130 škola diljem Hrvatske. Tijekom posljednja četiri mjeseca više od dvije tisuće učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije, a finalisti ovogodišnjeg izdanja projekta, odnosno timovi koji su u sklopu programa kreirali najbolje chatbotove predstavili su okupljenima svoje radove pomoću kojih su pridonijeli unapređenju lokalnih zajednica u zemlji.

- Ovaj događaj još jednom potvrđuje da u Hrvatskoj postoje i razvijaju se velike stvari. Naš cilj je upravo i kod djece potaknuti takozvani Think Big Mindset, želimo da djeca sanjare i razvijaju ideje o novim Infobipovima. Želimo im omogućiti da budu kreatori budućnosti, da shvate da su njihova ambicija i znatiželja jedini preduvjet uspjeha i ostvarenja pozitivnih promjena u zajednici, izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi, na otvaranju Dana inovacija.

Stemi i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena. "Infobip je investirao lani u Stemi te smo zajedno proširili projekt u SAD, gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati za naše učenike ovdje", poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Pametni vrtovi u učionicama

Kako je proizvodnja hrane jedan od globalnih izazova, Stemi je na Danu inovacija predstavio novi STEM program korištenja tehnologije u proizvodnji hrane. Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove, praktično će učiti uzgajati hranu te koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj.

- Divno je bilo vidjeti toliko pozitivne energije, entuzijazma i interesa za tehnologiju i znanost na jednom mjestu. Zahvalni smo i svim učiteljima i profesorima što spremno prihvaćaju primjenu novih tehnologija u svom radu i mijenjaju način učenja, rekao je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of