zaustavili ga Komunalni redari 

AUSTRIJANAC SPRIJEČEN U POKUŠAJU BESPRAVNE GRADNJE U ROVINJU Paliaga: Takvih će pokušaja biti još

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi na cesti za Polari, a na kojem je austrijski državljanin započeo pripremu terena za postavljanje temelja građevine

| Autor: Glas Istre
Pokušaj bespravne gradnje u Rovinju

Pokušaj bespravne gradnje u Rovinju


Intervencijom Komunalnih redara Grada Rovinja danas je spriječen u začetku još jedan pokušaj bespravne gradnje.

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi na cesti za Polari, a na kojem je austrijski državljanin započeo pripremu terena za postavljanje temelja građevine. Pokušaj bespravne gradnje je zaustavljen i prijavljen državnom inspektoratu.

"Ovo je još jedan primjer koji dokazuje kako nedjelovanje države potiče daljnje nepoštivanje zakona. Takvih će pokušaja nažalost biti i ubuduće jer nekontrolirani val ilegalne masovne bespravne gradnje ne samo da nije strogo sankcioniran od strane tijela državne uprave, već je u čak dva navrata nagrađen legalizacijom. Povrh toga svjedoci smo apsurdnih i skandaloznih izjava od strane pojedinih hrvatskih političara koji umanjuju ili čak i brane takvu praksu kršenja zakona. Bespravno sagrađeni objekti ostaju i dalje prisutni u prostoru, pa čak i oni kojima je izdano rješenje za rušenje. Time je poslana najgora moguća poruka države bespravnim graditeljima, a to je da mogu nekažnjeno kršiti hrvatske zakone, te da su u odnosu na njih hrvatski građani – građani drugog reda», upozorio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Pokušaj bespravne gradnje u Rovinju

Grad Rovinj, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017. do danas Grad Rovinj podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.
Svjesni kako nadležna inspekcija raspolaže s premalim brojem službenika Grad Rovinj je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i Deklaraciju kojom se između ostalog od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku.

Valja reći i kako bespravna gradnja sa sobom donosi i čitav niz dugoročnih, trajnih i često bespovratnih posljedica kod infrastrukture i okoliša. Plavljenja poljoprivrednih područja su možda jedan od najboljih primjera prirodne devastacije u tom pogledu, jer se bespravnom gradnjom zatrpavaju kanali oborinskih voda. Ukoliko se ta praksa smjesta ne zaustavi, biti će sve teže sanirati posljedice devastacije prostora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum