BRIGA SVAKE ČETIRI GODINE?

Gradonačelnik Rovinja o odgovoru ministrice Vučković na pitanja o bespravnoj gradnji: "ŠOKIRAN SAM"

| Autor: Glas Istre
Ministrica Marija Vučković i gradonačelnik Marko Paliaga

Ministrica Marija Vučković i gradonačelnik Marko Paliaga


Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga piše danas na Facebooku da je šokiran odgovorom iz Ministarstva poljoprivrede, konkretno od ministrice Marije Vučković, vezano za parcelaciju poljoprivrednog zemljišta.

"Zahvaljujući kolegici Nemet zatražili smo pomoć u dodatnom rješavanju problema bespravne gradnje, a koji je posljedica dopuštene parcelacije poljoprivrednog zemljišta.

Posljednjih dana ponovno svjedočimo ilegalnoj gradnji na području Rovinja, a što smo prijavili i Državnom inspektoratu.

Ministarstvu smo postavili dva konkretna pitanja, a dobili smo NULA ODGOVORA!

Pitam se je li borba protiv bespravne gradnje naš zajednički cilj uvijek, ili svake četiri godine?!", piše Paliaga.

Pitanja o kojima govori postavila je saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet. Konkretno, pitala je u kojoj je fazi rješavanje problema pretjerane parcelacije i usitnjavanja šumskog zemljišta na području grada Rovinja i što se planira poduzeti. Uz to pitanje Nemet je podsjetila da je Grad Rovinj tražio žurno postupanje i sankcioniranje bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu na svom području. Drugo pitanje bilo je: Prema uputi Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, molim Vas da nam dostavite informacije u kojoj su fazi rješavanja navedenih prijava i što se planira po istima poduzeti.

Odgovor je bio:

"Ministarstvo poljoprivrede upoznato je s predmetnim problemom bespravne izgradnje na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu privatnih osoba te je na istu temu održano nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede.

Predmetna problematika tiče se parcelacije šumskog zemljišta u privatnom vlasništvu. Ovim putem želimo naglasiti kako Ministarstvo poljoprivrede ne sudjeluje u postupcima parcelacije šumskog zemljišta u vlasništvu privatnih osoba. Naime, Ministarstvo poljoprivrede (…) daje suglasnost na prijedlog parcelacijskog elaborata u postupcima parcelacije šumskog zemljišta samo kada se radi o zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Međutim, planiranim izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Ministarstvo poljoprivrede će predložiti pravno uređenje navedene problematike.

Što se tiče bespravne gradnje na šumskom zemljištu izvan granica građevinskog područja, smatramo da je neophodna kontrola korištenja šumskog zemljišta putem komunalnih resursa jedinice lokalne samouprave te u slučajevima možebitnog kršenja odredbi Zakona o šumama, kao i ostalih propisa iz predmetnog područja gradnje, potrebno je žurno o istom obavijestiti nadležnu inspekciju , a s gledišta šuma i šumskog zemljišta, Državni inspektorat, Šumarsko inspekciju. Odredbe Zakona o šumama jasno zabranjuju bilo kakvu bespravnu gradnju u šumi i šumskom zemljištu kako u državnom vlasništvu, tako i na zemljištu u vlasništvu privatnih osoba."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum