MINISTARSTVO GRADITELJSTVA

NEMA DRUGOG VALA LEGALIZACIJE Marko Paliaga: Parcelacija poljoprivrednog zemljišta potiče bespravnu gradnju. To treba hitno zastaviti!

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Svi oni koji su bespravno gradili diljem Istre nadajući se da će u dogledno vrijeme nastupiti neki drugi val legalizacije, gadno su se prevarili. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovne, ekskluzivno za naš list potvrdilo je da nema govora o bilo kakvom novom zakonskom okviru koji bi pogodovao legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

Spekulacije da bi država mogla novim zakonskim rješenjima ići na ruku onima koji bespravno grade i čekaju da se to "papirnato" riješi, pokazale su se netočnima. Na ovu su temu na sastanku u Ministarstvu s ministrom Darkom Horvatom i glavnim državni inspektorom Andrijom Mikulićem razgovarali rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman.

Povod sastanka bilo je demistificirati priče da bi se bespravna gradnja mogla oprostiti i mnogima isplatiti. Iz Ministarstva gospodarstva potvrđuju da je održan sastanak na kojem je sudjelovao i načelnik Sektora za nadzor građenja Državnog inspektorata Davor Šantak.

- Problematika bespravne gradnje jedno je od važnih pitanja na području Rovinja, kao i nekih drugih jedinica lokalne samouprave, te je u tom smislu tijekom sastanka istaknuto da neće biti otvaranja novog roka za podnošenje zahtjeva za ishođenje rješenja o izvedenom stanju tzv. "legalizaciju objekata".

Ovdje napominjemo da su građani koji su sagradili građevinu bez valjanih dozvola za gradnju, mogli zahtjev za ozakonjenje te građevine (sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama) predati u nadležni upravni odjel koji obavlja poslove prostornog uređenja i gradnje na području na kojem se bespravna građevina nalazi do 30. lipnja 2018. godine, kažu u Ministarstvu graditeljstva i dodaju:

- Treba naglasiti da je manji dio tih zahtjeva još uvijek u postupku rješavanja. Dakle, ti postupci će se riješiti, no novi rok za podnošenja zahtjeva se neće otvarati, potvrđuju u Ministarstvu gospodarstva.

Zadovoljan ovom potvrdom je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga koji se čitav mandat bori s bespravnim graditeljima. Paliaga je nebrojeno puta zatražio jačanje ovlasti lokalnih uprava koje bi na licu mjesta mogle rušiti sve ono što nije u skladu s zakonima.

- Na sastanku sam bio ispred svih istarskih gradonačelnika koji se godinama bore s ovim problemom. Glavni nam je cilj bio od Ministarstva dobiti konačnu potvrdu da nikakvog novog vala legalizacije neće biti i zadovoljni smo što smo takvu potvrdu i dobili.

Danas je niz primjera u Rovinju gdje građani lažno prikazuju takozvane umjetne volumene da bi se ti objekti prikazali na avionskim snimkama i ne bi li onda krenuli u postupak legalizacije. To što smo dobili potvrdu ministra Horvata, dobra je vijest za sve nas koji se protivimo uzurpaciji terena, istaknuo je Paliaga. Naglasio je da su istarski gradonačelnici ranije predložili određene izmjene zakona kojima bi se povećale ingerencije komunalnim redarima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of