VINSKI TURIZAM i nematerijalna kulturna baština

MOTOVUN U SAMOM EUROPSKOM VRHU Viceprvak u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma. Nagrada i rovinjskom Ekomuzeju Batana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Nina ORLOVIĆ RADIĆ
foto Goran Šebelić/Cropix

foto Goran Šebelić/Cropix


Motovun se u svojoj kategoriji pozicionirao između dvije renomirane francuske vinske destinacije, doline Loire i Pays d' Armagnac. Dobio je i dodatnu nagradu European Iter Vitis Awards 

 

Motovun je osvojio drugo mjesto u izboru za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma, pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d' Armagnac. Svečano proglašenje najboljih europskih destinacija održivog kulturnog turizma u različitim kategorijama održano je u Granadi, u Španjolskoj. Motovun je u Granadi primio i dodatnu nagradu European Iter Vitis Awards.

Prijave je evaluirao žiri sastavljen od stručnjaka iz nekoliko europskih zemalja, kojeg su imenovali organizatori izbora - Europska mreža kulturnog turizma te projektni partneri - Europska putnička komisija te organizacija Europa Nostra i NECSTouR. Izbor je podržao i Iter Vitis Kulturna ruta Vijeća Europe. 

Čestitke

U konkurenciji 55 destinacija iz 19 europskih zemalja, među finaliste izbora Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma, dospjele su tri hrvatske destinacije, svaka u svojoj kategoriji: Motovun, Krk i Ekomuzej Batana iz Rovinja koji se u svojoj kategoriji plasirao na prvo mjesto.

"Čestitke svim dionicima vinskog turizma na području Općine Motovun. Ovo je ogromno priznanje za sve dosad napravljeno i motivacija za još veći zamah motovunske vinske destinacije", poručio je na Facebook profilu Visit Motovun u svoj prvoj euforičnoj izjavi voditelj Ureda Turističke zajednice Općine Motovun David Matković.

- To je prvenstveno priznanje za sve ono što se do sada napravilo u području vinskog turizma. Zaslužni su svi dionici vinskog turizma, ponajviše naši vinari koji su prepoznali vrijednost tog segmenta i uz svoje vinarske poslove nude sadržaje kao što su vođenje vinarijom, smještaj, vinske ture… Već sam ulazak u finale bio nam je veliko priznanje. Nismo se nadali drugom mjestu tako da smo ugodno iznenađeni pozicioniranjem između dvije francuske regije koje su renomirane i koje su u tom području vinskog turizma zbilja jako, jako daleko došle. Predstavnike dvaju francuskih vinskih regija pozvali smo na Generalnu skupštinu Iter Vitisa, na međunarodnu konferenciju o vinskom turizmu "Vitis - od baštine do brenda" koja se ove godine održava od 14. do 16. studenog u Motovunu. Znači Motovun je domaćin Generalne skupštine Iter Vitis, Kulturne rute Vijeća Europe što je još jedan vinski događaj visoke razine u području vinskog turizma. Na europskoj razini najviši mogući, ističe Matković.

Nagradu je preuzeo načelnik Motovuna Tomislav Pahović, ujedno predsjednik Turističke zajednice Motovuna koja je formalno podnijela kandidaturu na natječaj.

- Osjećali smo se posebno i lijepo s obzirom da smo ušli u finale kao jedna od tri, uz dvije zaista renomirane vinske destinacije u Francuskoj. Biti u tako lijepom društvu, izmijeniti iskustva i razgovarati s ljudima koji se bave sa sličnim aktivnostima i imaju slične ciljeve, uvijek je zanimljivo. U pregovorima smo s finalistima da dođu u Motovun na konferenciju Iter Vitisa i da možda čak potpišemo sporazum o suradnji i naše vinare umrežimo s vinarima te dvije poznate francuske regije. Posebna nagrada European Iter Vitis Awards, koju smo također dobili na proglašenju u Španjolskoj, dodatno je priznanje. To je organizacija koja se bavi kulturnim turizmom u kojeg je uključeno vinarstvo, vino, i sve što s njim ima veze. To znači da su i oni prepoznali kvalitetu Motovuna, motovunskog područja kao vinskog područja, onoga što nudimo. Vide potencijal, naravno i za daljnji razvoj, uvijek ga ima. Prostora za daljnji razvoj ima i u prvoplasiranoj francuskoj vinskoj destinaciji doline Loire pa kako ne bi i u Motovunu, zaključit će Pahović.

 Kontinuirano ulaganje

Motovun se voli pohvaliti svojim vrhunskim vinarima - Benvenuti, Bertoša, Fakin, Facchin, Novak, Roxanich, Tomaz, Valenta - koji na najbolji mogući način koriste prirodne blagodati Motovunštine za proizvodnju vina i prepoznaju i potencijal vinskog turizma te kontinuirano ulažu u širenje proizvodnih kapaciteta i opremanje vinarija, naročito degustacijskih prostora i smještajnih kapaciteta. Motovun je kao vinska destinacija u velikom zamahu, a njegovom dodatnom pozicioniranju pomogla je i činjenica da u Motovunu od ove godine radi specijalizirani Wine & Heritage Hotel Roxanich.

Međunarodni natječaj bio je otvoren za turističke destinacije širom Europe, kako bi prezentirale svoje rezultate u održivom kulturnom turizmu kroz sedam različitih kategorija. Motovun se prijavio u kategoriji Kulinarske baštine, vinskog, prehrambenog i gastronomskog turizma, a točni naziv prijave glasi "Motovun - kulturno, povijesno i gastro-enološko središte unutrašnjosti Istre". 

Nagrada rovinjskom Ekomuzeju Batana

Da grad Rovinj niže uspjeh za uspjehom, posebno kada je riječ o sinergiji kulture i turizma dokaz je i prvo mjesto za nagradu Europske destinacije kulturnog turizma u kategoriji nematerijalne kulturne baštine, koja je preksinoć dodijeljena Ekomuzeju "Batana" u Muzeju andaluzijske memorije u Granadi.

- Iza svake nagrade stoji puno, naoko nevidljivog rada. Što bi se reklo, iza pozornice. Ono što uvijek ističem je to da našu Udrugu odlikuje raznovrsnost profesija, znanja i umijeća koje se na najbolji mogući način upotpunjuju i doprinose održivom razvoju u svim segmentima- ekonomskom, kulturnom, društvenom i okolišnom, izjavila je u kraćem telefonskom razgovoru za naš list Tamara Nikolić Đerić, stručno-programska voditeljica Eko muzeja "Batana", iskoristivši prigodu da se svim članovima Udruge Kuća o batani- Casa della batana zahvali na predanom radu s kojim su svi zajedno, kako ističe, pronijeli glas o mediteranskom dragulju- Rovinju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom