MARČANA: JAVNO IZLAGANJE STUDIJE UTJECAJA NA OKOLIŠ ZA KAMENOLOM

Mještani nezadovoljni kamenolomom i malom naknadom


U sklopu javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za zahvat eksploatacijske arhitektonsko-građevnog kamena na dijelu eksploatacijskog polja "Marčana", sinoć je u Marčani odrađen još jedan korak u proceduri, odnosno javno izlaganje na kojem su predstavnici izrađivača poduzeća SPP d.o.o. iz Varaždina prezentirati tehničko tehnološke elemente projekta i mjere zaštite okoliša definirane Studijom.

Između Muntića i Velikih Vareški

Spomenuto polje "Marčana" nalazi se otprilike na sredini dijagonale između mjesta Muntić i Veliki Vareški, a na javnom izlaganju, uz predstavnike investitora iz poduzeća Kamen, okupilo se stotinjak mještana, među kojima su bili i svi oporbenjaci iz Općinskog vijeća Marčane. Studiju je predstavio direktor SPP-a Jakov Pranjić i suradnici, a ta studija se bavi kamenolomom koji bi se trebao prostirati na površini nešto manjoj od deset hektara, iz kojeg bi u slijedećih 40 godina u prosjeku godišnje trebalo crpiti oko 5.000 kubika arhitektonsko građevnog kamena i 25.000 kubika sekundarne sirovine, odnosno tehničko građevnog kamena. Na toj su lokaciji utvrđene rezerve od 2,1 milijun kubika AGK-a i oko tri milijuna kubika TGK-a. Područje se nalazi izvan vodozaštitnih zona i izvorišta, a prema Studiji zadovoljava i sve kriterije udaljenosti od građevinskog područja.

Budući kamenolom je vidljiv od strane Muntića i Nezakcija, ali budući da je pogledu izložena njegova zadnja strana, neće iskakati iz vizure okoliša. U Studiji su navedeni i benefiti koje bi od eksploatacije trebali uživati investitor, država(koja je vlasnik mineralnih sirovina), županija i Općina Marčana, oko čega je, uz potencijalni utjecaj na zdravlje i razvoj općinskog turizma, na izlaganju bilo i najviše prijepora.

Kroz seriju pitanja koja su išla na adresu izrađivača Studije, investitora i predstavnika Općine, čije je boje branio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Zlatko Cetina, ali na skupu nije došao do riječi, raspravljalo se o financijskoj koristi koju će kroz vrijeme eksploatacije ostvariti Marčana. Svatko tko se javio za riječ imao je drugačiju računicu, a na koncu je konsenzusom zaključeno da se najvjerojatnije radi o iznosu od nekih deset milijuna kuna ili 200-tinjak tisuća kuna godišnje. Budući da bi investitor trebao zaraditi 400 milijuna kuna, vijećnik Anđelo Valić je konstatirao da je taj iznos namijenjen općini premali te da se tim novcem ne može financirati ni godišnji pogon tri nogometna kluba koji djeluju na području Marčane. (L. SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini