SJEDIŠTE U PULI

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ISTARSKOM ZAVODU I SLUŽBENO PRIZNALO STATUS NASTAVNOG CENTRA

Dugi niz godina bili smo nastavna baza za učenike srednje Medicinske škole i studente Sveučilišta "Jurja Dobrila", a dio djelatnika Zavoda ima i status predavača na Sveučilištu. I u novoj zgradi, u južnom krilu, namjenski smo dogradili dio za kabinete, koji se trenutno opremaju, a u kojima će studenti i srednjoškolci odrađivati praktičnu nastavu, odnosno dio kroz laboratorije, kao i do sada, a dio upravo u kabinetu, kaže ravnatelj Zavoda dr. med. Aleksandar Stojanović

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije jedina je zdravstvena ustanova u Istarskoj županiji koja provodi javnozdravstvenu djelatnost, primarno usmjerena na preventivne, a ne kurativne aktivnosti. Sastoji se od sedam službi i to Službe za epidemiologiju, za mikrobiologiju, zdravstvenu ekologiju, za javno zdravstvo i promicanje zdravlja, školsku i adolescentnu medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti te Službe za zajedničke poslove. Sjedište mu je u Puli, dok u svim istarskim gradovima postoje dislocirane djelatnosti Službe za epidemiologiju i preventivne školske medicine, obično u sklopu domova zdravlja.

Pandemija usporila opremanje

- Ova zgrada u Nazorovoj ulici, gdje su objedinjene sve službe, osim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti koja se nalazi u zgradi starog rodilišta, otkad je izgrađena bila je namijenjena javnom zdravstvu. Međutim, sve otad nije se prostorno širila sve do 2020. godine kada smo dogradili novi dio, objedinili na jednom mjestu sve službe i dobili novi koristan prostor za brojne aktivnosti koje diktiraju i zahtjevi službi, uvjeti za radnike i drugi suvremeni standardi. Gradnja je stoga počela 2019. godine , već u prosincu iste godine prošla je tehnički pregled, a u veljači 2020. dobili smo i uporabnu dozvolu, svega mjesec dana prije početka pandemije, u zadnji čas, rekli bi, ali nam je pandemija ipak djelomično usporila opremanje i useljavanje. Odmah smo se koncentrirali upravo na pandemiju koja okupira i sada veći dio službi te dio prostora, od onih namijenih radu Stožera Civilne zaštite, do dijela za provođenje testova, ali je bilo nužno promptno odgovoriti na potrebe koje je nova zdravstvena situacija nametnula, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. med. Aleksandar Stojanović.

Ravnatelj dr. Aleksandar Stojanović (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

U nove prostore uselila su tako dva tima preventivne školske medicine, dio Službe za zdravstvenu ekologiju, Služba za promociju (bivša Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja), a otvoren je u novoj zgradi i laboratorij za molekularnu dijagnostiku u travnju 2020. godine, jer je želja bila, kako kaže ravnatelj, i u Istarskoj županiji obavljati PCR testove.

- Upravo zbog pandemije aktivno smo se uključili u borbu protiv covida i, zahvaljujući nabavci kvalitetne opreme i novim prostorima, povećali smo mogućnost i broj testiranja. Uza sve to, morali smo se pripremiti i za turističku sezonu jer nismo znali hoće li se bazirati na brzim antigenskim ili PCR testovima. I eto bazirala se na brzim testovima pa smo mi mogli, lakše i brže sve odraditi i imati veći obuhvat ljudi u kraćem vremenu, kaže dr. Stojanović.

Ponosni na certifikate kvalitete

U novim je prostorima, u južnom krilu nove zgrade, poseban dio namijenjen Službi za deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju (DDD) s laboratorijima za praćenje i monitoring komaraca, crnih udovica, krpelja…

- Jedan smo od četiri zavoda u Hrvatskoj, odnosno referentnih laboratorija za praćenje vrsta i populacija komaraca pa nam na analizu dostavljaju uzorke i iz drugih županija, ističe dr. Stojanović.

Zavod je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja brine o uvođenju sustava kvalitete u službu pa je tako prvi certifikat kvalitete bio HRN EN ISO/IEC17025/2017 kojeg je dobila Služba za zdravstvenu ekologiju.

Call centar Nastavnog zavoda (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

- Od 2008. godine sustavno uvodimo norme kvalitete za ispitne laboratorije koje su istovjetne, i stoga usporedive, sa svim laboratorijima u Europi. Drugi certifikat kvalitete bio je ISO 9001/2015 koji su dobile sve službe Zavoda zbog kvalitetne komunikacije s korisnicima. Potom smo, od 2016. godine ponosni nositelji norme 14001/2015 kojom se potvrđuje da je sve što radimo u skladu s očuvanjem okoliša. I konačno, od 2018. uveli smo CEPA standard u djelatnosti DDD što je europski standard koji potvrđuje da je sve što radimo neškodljivo za ljude i okoliše. Upravo prošli tjedan imali smo nadzor Veritasa koji je zadužen za provjeru i produženje certifikata, osim ISO/IEC17025 za kojeg je zadužena Hrvatska akreditacijska agencija čiji nas nadzor očekuje u studenom. Za sada smo i nadalje uspješno certificirana ustanova, rekao nam je ravnatelj.

Zavod odnedavno nosi naziv "nastavni", jer su ove godine stekli taj status nastavnog zavoda i to proveli kroz sve službene dokumente ustanove. Naime, dugi niz godine bili su nastavna baza za učenike srednje medicinske škole i studente Sveučilišta "Jurja Dobrila" tijekom provođenja dijela nastave i prakse u Zavodu, a dio djelatnika Zavoda ima i status predavača na Sveučilištu.

Priprema turističke sezone

- Sada nam je status nastavnog zavoda i službeno priznalo Ministarstvo zdravstva. Mi smo i u novoj zgradi, u južnom krilu, namjenski dogradili dio za kabinete, koji je trenutno u fazi opremanja, u kojima će studenti i srednjoškolci odrađivati praktičnu nastavu, odnosno dio kroz laboratorije, kao i do sada, a dio upravo u kabinetu, kaže dr. Stojanović.

S obzirom da nisu klasična zdravstvena ustanova, jedan važan segment njihova rada odnosi se i na suradnji s privredom i turističkim sektorom, kao i svima onima koji pružaju usluge i to u domeni zdravstvene sigurnosti.

- Ove smo godine tako usko surađivali u pripremama za turističku sezonu gdje smo dali veliki doprinos u smislu osiguravanja boravka turista, ali i mjesta za testiranje. U cijeloj Istri imali smo preko 70 lokacija za testiranje, zaposlili više od 30 vanjskih suradnika, uglavnom sanitarnih inženjera ili tehničara, dakle zdravstveni kadar koji je educiran, i nešto studenata, sve što je na tržištu bilo moguće zaposliti, jer s postojećim kadrom ne bi mogli taj veliki posao odraditi. Zavod ima 180 zaposlenih na neodređeno vrijeme, a od svibnja mjeseca uzeli smo još 30-ak djelatnika, za potrebe testiranja, rada u call centru, naručivanja, komunikacije s covid pozitivnim osobama, odgovaranja na informativna pitanja građana… Ustanova smo koja i inače nema problema s kadrom pa ni specijalistima, jer smo svima prihvatljiva ustanova za zaposlenje, iako je problem što u Istri nema više usmjerenja za sanitarnog tehničara i laboranta pa uglavnom dolaze iz drugih županija, no i na tome se radi. Medicinska škola u Puli tražila je dopusnicu za ta usmjerenja, kao i Istarska županija koja traži proširenje zbog deficita kadrova koje bi medicinska škola, koja će raditi u novim prostorima, trebala moći proizvesti u kratkom vremenu, kaže ravnatelj.

Liječnica školske medicine Kristina Jelenić u novim prostorima (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Jedina dislocirana služba Zavoda je ona za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti koja se u doba korone itekako pokazala neophodna. Sve se više traže savjeti i pomoć psihologa ili psihijatara pa je ova Služba u tom dijelu bilježila veći obim posla nego u radu s ovisnicima.

Ono što slijedi, nakon izgradnje novog dijela zgrade u Nazorovoj ulici - koji je donio i strukovnu nagradu pulskom studiju "AD arhitektura i dizajn" - jest uređenje starog dijela Zavoda i to kako se budu selile preostale službe u novi dio. U konačnici, planira se i uređenje stare fasade za što se čeka suglasnost Konzervatorskog odjela u Puli jer je zgrada pod zaštitom, a završetak ovog investicijskog razdoblja predstavljat će u konačnici hortikulturno uređenje okoliša po uzoru na izvorno iz 1930-ih godina, a idejno rješenje već je izradio Studio Kappo iz Rovinja. Time će Zavod dobiti i primjeren okoliš, poput parka, u kojeg korisnici mogu sjesti i u kojem mogu boraviti u sklopu ove jedinstvene javnozdravstvene ustanove.

Webinar s Davidom Skokom 13. listopada

Već duže od desetljeća Zavod usko surađuje s predškolskim i školskim sektorom u promociji zdravih životnih navika, tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane u svim gradovima i općinama Istre.

- Godinama stoga imamo vrlo uspješno Savjetovalište pravilne prehrane koje djeluje u svim gradovima i pokazalo se kao pun pogodak zbog interesa građana za savjetima naših nutricionista. U novoj zgradi tom smo Savjetovalištu uredili i nove prostore s edukativnom kuhinjom za pokazni dio gdje će besplatno dolaziti građani ili sudionici raznih radionica pravilne prehrane i zdravog načina kuhanja i slaganja obroka. Zavod je i partner u EU projektu kojeg provodi Grad Pula "Đir po Puli" već drugu godinu zaredom s ciljem promocije zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti i upravo 13. listopada održat ćemo webinar radionicu za djelatnike kuhinja predškolskih i školskih ustanova, a vodit će ga naš poznati kuhar David Skoko, rekao nam je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Aleksandar Stojanović.

Pri Zavodu je osnovano i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u kojem rade liječnici, specijalisti preventivne školske medicine, ali su i te aktivnosti usporene zbog korone. No, ravnatelj ističe da od tog Savjetovališta neće odustati jer se on pokazao kao potreba tijekom anketiranja mladih u našoj županiji te se nada će, prolaskom epidemije, to Savjetovalište zaživjeti u onom obimu kako je i planirano, odnosno za savjetovanje o spolnom zdravlju, građanskom odgoju, ravnopravnosti spolova i ostalom.

Također, vjeruje da će iduće proljeće, nakon dvogodišnje pauze, ponovno krenuti projekt s Gradom Pulom "Hoditi i zdravi biti" u sklopu kojeg je po istarskim gradovima i općinama znalo biti i po pet, šest tisuća hodača.

*Tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater