POTPISALI UGOVORE

Istarska županija s 4,3 milijuna kuna financira aktivnosti istarskog Zavoda za javno zdravstvo: FINANCIRA SE I RAD SAVJETOVALIŠTA ZA PREHRANU

Istarska županija već niz godina financira programe koji nisu isključivo vezani uz zakonsku regulativu, nego predstavljaju nadstandard i primjere dobre prakse praćenja elemenata okoliša i zdravstvenog stanja stanovništva

| Autor: Glas Istre
Županija financira i rad Savjetovalište za prehranu (Unsplash)

Županija financira i rad Savjetovalište za prehranu (Unsplash)


Istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović su u sjedištu Istarske županije u Puli potpisali ugovore o financiranju programa i aktivnosti Nastavnog zavoda za ovu godinu. Iz županijskog proračuna za to će biti izdvojeno 4,3 milijuna kuna.

Istarska županija već niz godina financira programe koji nisu isključivo vezani uz zakonsku regulativu, nego predstavljaju nadstandard i primjere dobre prakse praćenja elemenata okoliša i zdravstvenog stanja stanovništva na području Istarske županije. Iako su neki od programa započeli kao pilot projekti na županijskoj razini, kasnije su prihvaćeni i sad se provode kontinuirano uz podršku i sufinanciranje županije i pojedinih jedinica lokalne samouprave.

Aktivnosti savjetovališta

Osim programa koji su vezani za praćenje elemenata okoliša koji imaju utjecaj na zdravlje ljudi i koji su u potpunosti financirani od strane Istarske županije, hvalevrijedni su i programi za podršku u zajednici poput Savjetovališta za zaštitu i očuvanje mentalnog zdravlja te aktivnosti Prevencija i izvanbolničko liječenje ovisnosti uz medijsku kampanju Bježi – Via , istaknuo je istarski župan.

- Tu svakako treba spomenuti Savjetovalište za prehranu i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji, koji su nastali na inicijativu županije i tretiraju rješavanje problema od posebnog interesa, a njihovim financiranjem podržavamo razvojne programe iznad nacionalnog standarda, naglasio je župan Miletić.

Osim savjetovališnog dijela, ravnatelj Stojanović naglasio je da treba napomenuti i financiranje aktivnosti poput projekata "Monitoring vode za ljudsku potrošnju", "Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe", "Monitoring rada zdravstvenih ustanova i ordinacija", "Monitoring oboljevanja od malignih neoplazmi" te aktivnost "Ranog otkrivanja raka".

Zaštita zdravlja

Financiraju se i iznimno važni programi radi promicanja i zaštite zdravlja stanovništva od utjecaja štetnih čimbenika na području Istarske županije, poput "Praćenje kakvoće zraka", "Praćenje kakvoće sirovih voda izvorišta i bunara koji se koriste za vodoopskrbu stanovništva i privrede pitkom vodom" te "Praćenje kakvoće mora", sve u 2022. godini. Ravnatelj Zavoda je naglasio je da se neka praćenja obavljaju 30 i više godina.

Župan Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo izvješćem o programima Nastavnog zavoda, ali i činjenicom da rijetko koja županija u Hrvatskoj, osim Istarske, provodi aktivnosti "Sustavno praćenje razine buke okoliša" i "Praćenje invazivnih vrsta komaraca – vektora zaraznih bolesti na području Istarske županije", te da su obje u cijelosti financirane od strane Istarske županije i provode se unazad tri godine.

- Važno je istaknuti da Istarska županija često financira programe i iznad zakonske obaveze kako bi svojim građanima osigurala visoku kvalitetu provođenja, rekao je za ravnatelj Stojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini