POREČ

MILIJUN KUNA za edukaciju o gospodarenju otpadom


Porečka komunalna tvrtka Usluga dobila je milijun kuna za edukaciju građana o novom načinu gospodarenja otpadom. Novi projekti informiranja javnosti Usluzi su odobreni iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., čija će provedba trajati 20 mjeseci. Kako doznajemo iz uprave gradskog poduzeća, u tijeku je uvođenje novog sustava postupanja s otpadom na području Poreča i sedam susjednih općina, a osim nabave komunalne opreme i izgradnje potrebne infrastrukture, važna je i edukacija, informiranje korisnika o njihovim obavezama i mogućnostima postupanja s otpadom. Dosad su o novom sustavu građane informirali putem letaka i eko akcija, a za otprilike mjesec dana startat će i druge aktivnosti. Ovisno o potrebi i stanju na terenu, edukacija će se nastaviti i po isteku projekta.

Brošure i za strance

        - Dobili smo maksimalnih 500 tisuća kuna po projektu, a imamo ih dva. Za područje Poreča projekt edukacije košta 560 tisuća kuna, a za okolne općine 596 tisuća. Pripremit će se letci u više serija u kojima će se dotaknuti razne teme o gospodarenju otpadom, zatim vodiči, brošure i plakati. Organizirat će se i javne edukativne tribine otvorene za sve građane, pojasnila je tehnička direktorica u Usluzi Angela Tolušić. Dodala je da je cilj Usluge u ove aktivnosti uključiti svu javnost, a posebna pažnja bit će usmjerena na edukaciju najmlađih sugrađana, poslovne javnosti i turista.

        Za djecu u vrtićima i školama pripremit će se kostimirane predstave i igrokazi, natjecanja u školama, potom obilježavanje važnih datuma vezanih za zaštitu okoliša i prirode i kreativne radionice. Za turiste će se tiskati brošure na stranim jezicima kako bi, kada dođu kod nas, saznali kako se ovdje gospodari s otpadom, navela je tehnička direktorica. Usluga želi da građani dobiju osnovnu razinu znanja o tome kako spriječiti nastajanje otpada, na koji ga način selektivno odvajati, kako kompostirati i upoznati ih s mogućnostima i prednostima recikliranja. ((T. KOCIJANČIĆ) 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini