VUKOVAR

Izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjaka u vremenskom škripcu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak, u općini Antunovcu, u fazi je izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije, no zbog problema s javnom nabavom, nije sigurno hoće li biti izgrađen u predviđenim rokovima, rečeno je u utorak na sastanku u Vukovaru.

U centru Orlovnjaku u općini Antunovcu, u blizini Osijeka, osim s otpadom Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, gospodarit će se i s otpadom iz nekoliko rubnih općina u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U tijeku je izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije.

"Imamo rok do 30. srpnja iduće godine da završimo svu dokumentaciju, a tek nakon toga možemo aplicirati za izgradnju centra i pretovarnih stanica kojih će biti sedam", rekao je u utorak u Vukovaru predstavljajući članovima Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije stanje u kojem je projekt Zoran Pandža, član uprave Ekos d.o.o., tvrtke u vlasništvu te i Osječko-baranjske županije.

Po njegovim riječima, ako svi poslovi vezani za provedbu projekta prođu bez zastoja, centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak trebao bi početi raditi 2024. godine. Pandža je izrazio nezadoljstvo dugotrajnim procesom javne nabave koja je u slučaju Orlovnjaka trajala čak godinu dana.

"Imali smo dosta problema tijekom javne nabave, bilo je dosta žalbi i upita", istaknuo je i dodao da je Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave trebalo čak 105 dana da donese odluku na jednu od žalbi iako je zakonski rok 30 dana.

"Ovo je strateški projekt, a mi smo čekali 105 dana na odluku, što nas je dovelo u situaciju da ne znamo hoćemo li uspjeti završiti sve što trebamo na vrijeme kako bismo izgradili centar za gospodarenje otpadom. Ugovor smo potpisali još 18. srpnja 2018. i imamo 36 mjeseci da dovršimo dokumentaciju. Sada smo potrošili već pola toga vremena, a tek krećemo s izradom dokumentacije. Ipak, vjerujem da imamo dovoljno vremena i da će do 30. srpnja 2021. dokumentacija biti gotova", rekao je Pandža.

Centar bi trebao imati kapacitet oko 60.000 tona komunalnog otpada, što je dovoljno za potrebe obiju županija. Trebao bi se sastojati od centra na lokaciji Orlovnjaku te pretovarnih stanica u Belom Manastiru, Belišću, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama, Iloku, Starim Jankovcima i Županji i prijevoza komunalnog otpada od pretovarnih stanica do centra.

"Kada otvorimo centar, sva postojeća odlagališta otpada morat će se zatvoriti. To je rješenje, rekao bih, zauvijek. Otpad će dolaziti kod nas, mi ga obrađujemo. Kakva će biti tehnologija,  pokazat će studija izvedivosti", rekao je. Podsjetio  je kako je prvotna zamisao bila da Vukovarsko-srijemska županija izgradi vlastiti centar za gospodarenje otpadom u Starim Jankovcima, što je bila opcija do 2015. godine, kad se prešlo na koncept regionalnih centara, čime je ideja o Starim Jankovcima pala u vodu, a zaživio je projekt Orlovnjak.

Također je rekao kako će s početkom rada Orlovnjaka cijena odvoza otpada za građane sigurno biti veća nego danas. Cijeli će projekt stajati oko 400 milijuna kuna. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater