MJEŠTANKU RAZLJUTILO OBJAŠNJENJE

Medulinski komunalci ne odvoze biootpad odložen u bilo kakve vreće! Ako nije u crnoj bez natpisa, OSTAT ĆE VAM PRED VRATIMA!?

Ako nije nigdje propisano na koji način da prikupimo biootpad i spremimo za odvoz, mislim da je odlaganje u vreće, uredno zatvorene i približene javnoj cesti, sasvim primjeren način, smatra Mirjana Žrvnar iz Pješčane Uvale

| Autor: Jasna ORLIĆ
Biootpad uredno pripremljen za transport - ali u "krivim" vrećama

Biootpad uredno pripremljen za transport - ali u "krivim" vrećama


Zbog čega se biootpad mora pakirati isključivo u crne vreće bez natpisa iako to nigdje ne piše u odluci, pita se Mirjana Žrvnar, mještanka Pješčane Uvale. Komunalni djelatnik nedavno je, naime, odbio pokupiti vreće zelenog otpada s natpisom MED EKO poslagane pored onih bez natpisa. Stoga se obratila s pritužbom toj medulinskoj komunalnoj tvrtki od koje je i dobila kupon prema kojem ima pravo jednom godišnje na odvoz otpada nastalog uređenjem okućnice.

"Biootpad je bio složen uredno u vreće, zapakirane da bude jednostavnije odvoženje otpada. Vaš je djelatnik, koji je inače neugodan u komunikaciji, počeo razbacivati vreće uredno složene u jednu cjelinu s obrazloženjem da će preuzeti samo potpuno crne vreće, dok crne vreće na kojima piše MED EKO za metalni otpad, neovisno o tome što je u njima biootpad uredno zapakiran, temeljem izričitog naloga neće preuzeti. Od prebacivanja i 'biranja' vreća neke su se potrgale i ja sam gospodina zamolila ukoliko neće sve preuzeti, da ode," poručila je tvrtki MED EKO.

Po struci pravnica pažljivo je pročitala odluke komunalne tvrtke.

"Čitajući Vaš kupon koji sam dobila i Vašu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Medulin, nisam nigdje pronašla odredbu kakve moraju biti vreće u koje se sprema biootpad. Smatram da je navedeni način pružanja usluga i komuniciranja s korisnicima neprimjeren i diskriminirajući. Vaše usluge uredno plaćam, i na iste imam pravo".

Tatjana Stanko, voditeljica općih i financijskih poslova MED EKO promptno je odgovorila.

"Kako ste ispravno istaknuli, svako domaćinstvo na području Općine Medulin ima pravo na besplatni odvoz do 2 kubna metra zelenog (bio) otpada jednokratno s kućne adrese, i u tu svrhu Vam je dodijeljen odgovarajući kupon. Međutim, način na koji ste otpad pripremili za odvoz nije prihvatljiv. Prema fotografiji koja mi je proslijeđena zajedno s Vašim prigovorom, vidljivo je da ste zeleni otpad zapakirali u naše vreće za metal, na kojima istaknuto stoji: „Samo za metal“. Te vreće su namijenjene isključivo odlaganju limenki, konzervi, metalnih poklopaca i sl.; što je jasno navedeno u Uputi za postupanje sa spremnicima za otpad, koja je otisnuta na poleđini kalendara odvoza otpada za 2021. godinu koji ste dobili u prosincu prošle godine. Na istoj uputi je vidljivo istaknuta obavijest da 'spremnici koji nisu ispravno postavljeni i napunjeni neće biti ispražnjeni ili odvezeni…'. U tom svjetlu, morate uvidjeti da bi prihvat Vašeg zelenog otpada zapakiranog u strogo namjenske vreće za metalni otpad bio pljuska u lice našim nastojanjima. Tu nije bilo zle namjere prema Vama osobno, ali naši djelatnici su dužni poštovati pravila koja smo postavili. Zeleni otpad ćemo Vam rado preuzeti, čim ga pravilno pripremite (prepakirate u vreće koje nisu namijenjene odvojenom prikupljanju reciklabilnog otpada), te zatražite ponovljeni odvoz," poručili su iz MED EKA.

- Mislim da nisu u pravu. Po odluci objavljenoj na stranicama MED EKA nije definirano kako predati bio otpad. Točno je da je na poleđini kalendara odvoza otpada napisano da 'spremnici koji nisu ispravno postavljeni i napunjeni neće biti ispražnjeni ili odvezeni', ali ovdje je riječ o drugoj vrsti otpada koja nema spremnike. Ako nije nigdje propisano na koji način da prikupimo biootpad i spremimo za odvoz, mislim da je odlaganje u vreće uredno zatvorene i približene javnoj cesti sasvim primjeren način, smatra Mirjana Žrvnar, koja se zasigurno nije jedina u općini Medulin i drugim općinama susrela sa sličnim problemima.

Dok ona pokušava legalno riješiti otpad, nažalost puno je više stalnih ili još češće povremenih stanovnika koji svoje najrazličitije smeće rješavaju na najgori način - hite u bošku. Obližnji šumarci svjedoče o takvim šporkuljama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini