PROJEKT "SPASIMO NAŠE STOLJETNE ČUVARE!"

MEDULIN: Stogodišnji dud možda se neće moći spasiti

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Stogodišnji dud na medulinskoj placi možda broji svoje posljednje dane

Po riječima predstavnika Hrvatskih šuma d.o.o., i velebna stabla imaju svoj životni vijek, to je normalan prirodni tijek. Stoga će "doktor za stabla", inženjer šumarstva Fran Poštenjak, 24. srpnja pregledati i dijagnosticirati stanje i zdravlje ladonje i murve na medulinskoj placi te sve predstaviti u prezentaciji ispod krošnji ovih stoljetnih čuvara

Kako kažu iz Općine Medulin, u zaštiti okoliša proveli su, kroz godine, niz manjih, ali i opsežnijih zahvata i projekata, a ovoga puta, kažu, riječ je o nečem osobnijem. "Svjesni smo da tkogod je primijetio srušenu murvu u kortivi Barelinog palaca u Medulinu, nije ostao ravnodušan. Stablo duda ispod čije su se krošnje igrali mali Medulinci prije stotinu i više godina, možda nećemo moći spasiti, jer po riječima predstavnika Hrvatskih šuma d.o.o., kojemu zahvaljujemo na brzom dolasku po našem pozivu, i velebna stabla imaju svoj životni vijek, to je normalan prirodni tijek".

Prolaznost vremena

"Složit ćemo se da prolaznost vremena ne možemo zaustaviti. No ipak, teško je pomiriti se s tim riječima, jer uz žal izazivaju pomisao jesmo li mogli što učiniti… tko je trebao brinuti, kako se i kada moglo reagirati i nešto pokrenuti? Što nam je činiti da se s takvim prizorima ne sretnemo u budućnosti? To su pitanja na koja je dobro u ovom trenutku pokušati odgovoriti", ističu nadležni u Općini Medulin.

U tom smislu, ističu kako žele razmišljati pozitivno i reći da od očuvanja i poboljšanja stanja okoliša na njihovom području ne odustaju, jer je jasna pouka koju je dala upravo sudbina stoljetne murve uz kuću don Luke Kirca, i upravo iz nje proizlazi čvrsta želja Općine da naprave iskorak u smjeru bolje, zdravije i zelenije budućnosti starogradskih jezgri. "I to ne unutar svoja četiri zida, izolirano i papirnato-birokratski, jer ovo pitanje poziva na razgovor, suradnju, učenje i stvaranje zajedničke vizije koja će postati nit vodilja kolektivnom djelovanju. Jer i cilj je zajednički, tiče se svih nas. Svima je u interesu živjeti u mjestu lijepom za oko i ugodnom za dušu, u kojemu zelene krošnje oplemenjuje javne i privatne otvorene prostore", rezimiraju iz Općine Medulin.

Dio identiteta

"Uzimati sve zdravo za gotovo jednostavno nije opcija. Zato vas pozivamo da zajedno učinimo prvi, zajednički korak prema boljem sutra i započnemo zelenu (r)evoluciju upravo iz centra općine, s medulinske place! Jer… možete li zamisliti ovo mjesto bez ladonje i murve koje s komunskim zidom stoljećima čine okvir medulinske svakodnevnice? Ne možemo ni mi… Ta dva stabla dio su povijesti ovoga mjesta, naše baštine i kolektivnog identiteta, i želimo da tako ostane koliko god je moguće", ističu iz Općine Medulin.

U pomoć su, kažu, pozvali pravog "doktora za stabla", inženjera šumarstva Frana Poštenjaka, koji će 24. srpnja pregledati i dijagnosticirati stanje i zdravlje ladonje i murve na medulinskoj placi. Ono što otkrije predstaviti će u prezentaciji upravo tu, ispod krošnji ovih stoljetnih čuvara.

"Reći će nam što možemo i trebamo činiti, savjetovati kako čuvati stabla na našim javnim površinama i privatnim okućnicama. Pridružiti će mu se i članovi udruge Zelena Istra koji će podijeliti s nama svoja iskustva te primjere dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu o značaju stabala, njihovoj ulozi i doprinosu kvaliteti naših života. Sve što ćemo vidjeti i čuti biti će inspiracija i poticaj jačanju kolektivne svijesti i zajedničkom djelovanju u cilju očuvanja svakog mladog ili pak stoljetnog zelenog čuvara u našoj blizini. Stoga dragi mještani, dođite 24. srpnja 2020. na medulinsku placu, zatvoriti ćemo ju za promet kako bi nesmetano svi skupa poslušali, razgovarali, promišljali i bili dio prvog koraka ove male-velike zelene (r)evolucije koju pokrećemo", naglašavaju iz Općine Medulin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of