JAKO LOŠA SEZONA

MASLINOVO ULJE ĆE SIGURNO POSKUPITI: Urod će u nekim maslinicima biti i do 80 posto slabiji, neki će čak preskočiti ovogodišnju berbu!

Događaju se takvi ciklusi. Prošla godina bila je izuzetno dobra, rodna i jednostavno je sada došla na red godina kada je i zbog klimatskih prilika manji urod, kaže Ezio Pinzan, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu * Cijena našeg ulja je visoka, međutim nismo je mijenjali petnaest godina, a sve je ostalo poskupilo, od repromaterijala do radne snage. Nismo još donijeli nikakvu odluku, ali sigurno ćemo je nešto povećati, najavio je maslinar Klaudio Ipša iz sela Ipši

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Maslinovog ulja manje nego lani (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Maslinovog ulja manje nego lani (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Istarski maslinari suočavaju se s izuzetno lošom maslinarskom sezonom, toliko lošom da će neki čak preskočiti berbu. Potvrdio je to i pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan koji kaže da su tome razlog vremenski uvjeti, kasni hladni val i snijeg koji je pao početkom travnja kada su masline već bile u vegetaciji. S druge strane, tijekom ljetnih mjeseci bila je velika suša, što je dodatno umanjilo prinos. Postoje dijelovi Istre u čijim je maslinicima u potpunosti izostao plod.

Nemoguće spriječiti

- Na nekim područjima gdje pala kiša i gdje nije bilo hladnog vala, nešto maslina ima, ali generalno, kako razgovaramo s maslinarima, urod će ove godine biti 20 do 30 posto u odnosu na standardnu godinu. Događaju se takvi ciklusi. Prošla godina bila je izuzetno dobra, rodna i jednostavno je sada došla na red godina kada je i zbog klimatskih prilika manji urod. U budućnosti se može očekivati sve više sušnih razdoblja i potrebno je graditi sustave navodnjavanja, potrebno je planirati proizvodnju, ali i kad se desi jedan takav travanjski hladan val kao što je bio ove godine gdje su temperature na sjeveru Istre dva dana bile ispod nule, nemoguće je to spriječiti. Istra je regija koja ima dokumentirano najbolje maslinovo ulje na svijetu upravo stoga što je sjeverno, ona je krajnja granica na kojoj masline mogu uspijevati. Što je sjevernije to je kvaliteta ulja bolja, ali nam se zato događaju ovakve godine kada ostanemo bez ploda maslina, kaže Pinzan.

Potrošači su na sto čuda, pribojavaju se nestašice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i rasta cijena, jer je potražnja za maslinovim uljem dosta dobra. Turistička sezona bila je iznad očekivanja, dosta se ulja prodalo i nije da su ostale neke velike zalihe pa da se prodaje po redovnoj cijeni. Kod malih maslinara koji maslinovo ulje prodaju u rinfuzi, cijena se kretala od 80 do 100 kuna po litri, a kod brendiranih, koji imaju prepoznatljiv status na tržištu, koja su u ekološkoj proizvodnji, ona se u maloprodaji uključujući PDV kreće od 110 do 180 kuna za pola litre.

Na pitanje hoće li ovogodišnji lošiji urod maslina i time i znatno manje količine maslinovog ulja dovesti do rasta cijena, Pinzan kaže da bi mu bilo drago da dođe do rasta cijena kod primarnih proizvođača, ali ne i kod trgovaca, u restoranima i u ostalim objektima koji onda nadograđuju svoju maržu na takva ulja.

- Ukoliko je naše maslinovo ulje, koje već godinama brendiramo i za koje smo dobili zaštićenu oznaku izvornosti na nivou Europske unije kao najveću oznaku koju je moguće dobiti u EU-u, koje je certificirano i koje se u svim fazama proizvodi u Istri - najbolje maslinovo ulje na svijetu, vjerujem da ono zaslužuje svoju cijenu. Za takvu cijenu mora pronaći kupca i ukoliko naši maslinari mogu dobiti više za svoj trud i rad koji ulažu, meni bi bilo drago, ali je sve stvar ponude i potražnje. Generalno, ne vjerujem da će se jako dignuti cijene ulja jer maslinari znaju da količina ulja iz godine u godinu varira. Jedne godine je manje ulja, druge više, i da mogu izgubiti kupce time što su digli cijenu jer će se okrenuti drugom proizvođaču. Vrlo je to osjetljivo, to je tržišna ekonomija, svaki će maslinar za sebe procijeniti, uvjeren je Pinzan.

Poznati sjevernoistarski maslinar Klaudio Ipša iz malog sela Ipši kod Livada na oprtaljskom području kaže da zadnjih dvadesetak godina otkako se profesionalnije bavi maslinarstvom nikada nije bilo ovako loše sezone. Procjenjuje da će ubrati 30 do 40 posto ploda maslina u odnosu na prošlogodišnju, doduše rodnu sezonu, znači manje od pola.

- Uzrok tome jednim je djelom pretpostavljam taj što je lani bio jako dobar urod maslina, a drugi razlog je hladni val 6. travnja, kada je na našem području tijekom dva dana bilo minus sedam stupnjeva Celzija i pupovi su se smrznuli, kaže Ipša.

U Istri, koja je lani, šesti puta zaredom bila najbolja maslinarska regija svijeta, Ipša zauzima važno mjesto. Njegova su ekstra djevičanska maslinova ulja višestruko nagrađivana, zapravo, ubrajaju se u najnagrađivanija hrvatska ulja. Lani je europskim sredstvima izgradio uljaru na dva kata, kapaciteta 750 kilograma na sat koja spada među najsofisticiranije u Hrvatskoj i jedna je od četiri takve na svijetu, no ove godine, kaže, neće biti gužve u preradi jer nema ploda. Pretpostavka je, dodaje, da bi se cijena ulja mogla malo povećati.

- Cijena našeg ulja je visoka, međutim nismo je mijenjali petnaest godina, a sve je ostalo poskupilo, od repromaterijala do radne snage. Nismo još donijeli nikakvu odluku, ali sigurno ćemo je nešto povećati, najavio je Ipša.

Petina lanjskog uroda

Marija Vareško iz Velikih Vareški u Općini Marčana, vlasnica tvrtke Dolija za uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja, procjenjuje da bi urod mogao iznositi jednu petinu prošlogodišnjeg. Poklopilo se nekoliko nepovoljnih okolnosti, paunovo oko, travanjski snijeg koji se dva dana zadržao u njihovom masliniku i ljetna suša, sve je to masline stopiralo u razvoju.

- Svojim ovogodišnjim kupcima najavila sam rast cijena, jer količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja bit će puno manje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Trenutna cijena je 110 kuna za pola litre, a plan je povećati je za oko 20 posto. Troškovi su ostali isti, urod je manji, a moramo pokriti plaće zaposlenika, troškove gnojidbe, zaštite, goriva, amortizacije poljoprivredne mehanizacije..., najavila je Vareško i dodala da će berbu na žalost brzo završiti. Neće se baš pretrgnuti od posla.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater