KOALICIJA CENTRA

Marin Račić, nositelj liste Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa u 8. izbornoj jedinici: "VRIJEME JE DA SE PRESTANE POTENCIRATI RAZLIKE ZAGREBA I ISTRE"

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Poznati riječki arhitekt Marin Račić vodi listu centrističkih stranaka - Pametno, Stranke s imenom i prezimenom i Fokusa u 8. izbornoj jedinici. S njim smo razgovarali o najvažnijim istarskim temama.

- Odlučio sam se aktivirati u politici kad se na političkoj sceni pojavila Dalija Orešković. Prepoznao sam ju kao visoko moralnu osobu koja želi i može unaprijediti Hrvatsku, a što je i dokazala svojim radom kao predsjednica Povjerenstva za sukob interesa gdje nije štedjela niti jednog pojedinca koji nije postupio moralno, neovisno o političkoj pripadnosti. Na kraju krajeva, rad Povjerenstva je uvjetovao pad vlade i prijevremene izbore. Želim svoje iskustvo iskoristiti za unapređenje procesa koji se tiču uređenja prostora, graditeljstva, zaštite okoliša i digitalizacije. Mi želimo preustroj države u punom smislu. Na listama smo okupili ozbiljne, realizirane, stručne ljude iz svih područja i možemo Hrvatsku pokrenuti u smjeru efikasnije i uspješnije države. Sve drugo što vidimo na nacionalnoj političkoj sceni ili su stare, neuspješne i korumpirane opcije, ili nekakvi radikalizmi nacionalnog ili konfiskacijskog tipa "uzmi imovinu onima koji je imaju pa rasporedi na sve da svi budemo siromašni prosjek".

- Možete li nam reći koja bi konkretna tri poteza predložili u korist birača u Istarskoj županiji budete li izabrani u Hrvatski sabor?

- Mislim da je krajnje vrijeme da se izdignemo iznad te poznate regionalne retorike koja se bazira na potenciranju i održavanju konflikta između Istre i Zagreba. Problemi, promjene i ciljevi koje žele ljudi iz Istre su zajednički gotovo svima u Hrvatskoj, bez obzira što se radi o razvijenijoj regiji. Dapače, Istra treba težiti da svoja pozitivna gospodarska i međunacionalna iskustva prenese i podijeli na nacionalnoj razini, a ne da se sve više izolira. Modernije obrazovanje, lakše poduzetništvo, smanjenje državnog aparata, eliminiranje korupcije i ostalo su nacionalni prioriteti.

- Stranka s imenom i prezimenom predložila je teritorijalni preustroj Hrvatske u kojem se Istra spaja s riječkom regijom te se broj gradova u IŽ smanjuje na osam. Očekujete li podršku istarskih birača za takvu politiku?

- Kad gledate ankete uglavnom svi žele promjene, a kad ih krenete planirati onda se u javnosti gura strah da su promjene nepotrebne ili čak loše. To dvoje jedno s drugim baš ne štima. Što je od toga točno? Mislim da svi osjećamo da ne štima ovo drugo, otpor prema promjenama. Promjene nikom neće donijeti ništa loše, osim možda ponekom nepotrebno zaposlenom uhljebu koji ni kriv ni dužan ubere plaću, a da ni sam ne zna što je taj mjesec uopće korisno radio. Nedavno je na portalu Glasa Istre provedena anketa o potrebi smanjenja broja gradova i općina u Istri. 91 posto anketiranih je reklo "da" smanjenju! Naravno da online anketa nije reprezentativna, no ovakav rezultat upućuje da je velika većina građana ipak svjesna nužnosti promjena i želi ih. Prepustimo stručnjacima da predlože način preustroja temeljen na realnim parametrima i potencijalima razvoja, a ne paušalnim ocjenama i partikularnim interesima.

- Tko su kandidati iz Istre na koalicijskoj listi i kakav izborni rezultat očekujete?

- Iz Istre je 2. na listi gospodin Ivan Guštin iz Pazina, STEM edukator i mentor. Očekujemo da kao nova opcija centra, i jedina ozbiljna koja je kao takva prisutna na ovim izborima, trasiramo put jedne umjerene i ozbiljne političke snage za bolju Hrvatsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of