PODUZETNICI IZ VICENZE U ROVINJU

MAJSTORI ZA PAŠTU: ne miješaju se u istarske šurle, fuže i lazanje, ali proizvode 17 vrsta svježe talijanske pašte za restorane od Pule do Poreča

| Autor: Elio VELAN
Davide Ferronato i Luca Vanzo

Mi se ne miješamo u tradiciju suhe istarske pašte. Prepuštamo fuže, šurle, lazanje, pasutice lokalnim proizvođačima koji prave izvrsne proizvode. Došli smo tu jer smo uočili da ugostiteljima nedostaje friška pašta, veli Davide Ferronato. Trenutno plasiraju vlastiti proizvod u četrdesetak restorana od Poreča, preko Rovinja do Pule i kažu da posao dobro ide

 

Mladi talijanski poduzetnici iz regije Veneto Davide Ferronato i Luca Vanzo uvjeravaju me da su u Rovinju otvorili obrt proizvodnje friške pašte jer su uočili da restorani oskudijevaju s tom ponudom. Dolaze iz Vicenze i prije tri godine utemeljili su obrt “Jaja Pasta” sa sjedištem u Istarskoj ulici u predgrađu grada Svete Eufemije.

Rovinjci nemaju bogatu tradiciju pravljenja pašte. Ukoliko bi se zadržali na autohtonom lokalnom stanovništvu turisti ne bi imali pretjerani izbor. No, u današnjem globaliziranom svijetu kontaminacije su dozvoljene i dobrodošle.  

Suvremeni strojevi

- Mi se ne miješamo u tradiciju suhe istarske pašte. Prepuštamo fuže, šurle, lazanje, pasutice lokalnim proizvođačima koji prave izvrsne proizvode. Došli smo tu jer smo uočili da ugostiteljima fali friška pašta, veli mi Davide.

Prostorija u kojoj se proizvodi tjestenina je mala, iznenađujuće uska, ali dvojica Vičentina, kažu da prostor nije bitan jer raspolažu s najsuvremenijim strojevima gdje je sve kompjuterizirano. Zna se, Talijani su maheri u proizvodnji ugostiteljskih mašina i alata.

a

Do nedavno bila je uvriježena slika Talijana koji u Rovinj dolazi radi kupnje stana ili kuće. Krajem devedesetih prodavalo se i kupovalo na veliko, talijanskih vlasnika stanova ili kuća u starogradskoj jezgri ima napretek, mnogi su stanove prenamijenili za iznajmljivanje. Dolazak obrtnika - proizvođača predstavlja novinu. Možda je to pozitivno jer potvrđuje da je Istra turistički- profitno primamljiva destinacija. Treba još malo čekat pa da nam se pridruže i Kinezi s vlastitim specijalitetima friške pašte.

Davide priča da dolazi u Rovinj od malena s roditeljima, potom kao mladić na zabavu i sad tu živi kao poduzetnik.

Samo za ugostitelje

- Mi radimo isključivo za ugostitelje, nemamo maloprodaju, ako hoćete kušat našu paštu morate u restoran, kaže. Trenutno plasiraju vlastiti proizvod u četrdesetak restorana od Poreča, preko Rovinja do Pule i kažu da posao ide.

- Paštu naručuju na večer i sutradan dolazi kod njih u restoran. Mi radimo dan za danom ovisno o narudžbama, vele mi Vičentini.

a

Zanimljivo da gotovo svu sirovinu potrebnu za rad pribavljaju u Italiji.

- Tri puta tjedno dolaze nam svježa jaja iz Italije, iz tvrtke Eurovo. Kada su brašno i mekinja u pitanju mi koristimo isključivo brašno koji dolazi iz regije Puglia, veli Davide Ferronato. Pitam ih za cijenu ali se suzdržavaju, drže da je to poslovna tajna, ali kažu da je cijena njihove pašte tek deset posto cijene jednog restoranskog jela.

        U njihovoj radioni se pravi sedamnaest tipova različitih vrsta svježe tjestenine. Preuzimaju recepte iz raznih talijanskih regija, od Sardinije do Veneta. Drže da je njihov specijalitet bogat asortiman ravijola. Imaju pet ponuda s različitim sastojcima: od mozzarelle i rukole do tartufa i lososa, od skute pa do tikve, špinata i rajčice. Obrt Jaja Pasta iz Rovinja nudi i frišku paštu u različitim bojama (do šest boja), a tijesto se boji neutralnom i prirodnom supstancom.

- Nudimo sve vrste boja po slijedu nacionalnih zastava: od hrvatske (plava crvena), do talijanske (zeleno crvena) i njemačke (žuto crna). Ugostitelji to cijene pa kad znaju tko će im doći na ručak ili večeru naručuju adekvatnu boju, objašnjava Davide.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater