NAJNOVIJEGUINNESSOV REKORDER GIANCARLO ZIGANTE PONOVO OBARA REKORDE

Ljetni crni tartuf kapitalac od gotovo pet kilograma


Poznati istarski tartufar Giancarlo Zigante pohvalio se na društvenim mrežama s nesvakidašnjim ulovom - ljetnim crnim tartufom kapitalcem nešto težim od 4,8 kilograma. Iako je Tuber aestivum, istarski ljetni crni tartuf, daleko jeftiniji od svog bijelog, skupocjenog rođaka bijelog tartufa Tuber magnatuma i maloprodajna cijena mu se kreće oko 330 eura za kilogram, ovakav primjerak crnog tartufa kapitalca prava je senzacija i na tržištu kažu da ovisno o ponudi i potražnji može postići vrtoglave cijene pa čak i do pet tisuća eura. U ovom slučaju doznali smo samo da je gorostasni primjerak pronađen na tajnoj lokaciji kao i da je prodan u rekordnom roku kupcu iz Njemačke.

Tuber aestivum jedan je od najčešćih tartufa, a moguće ga je pronaći u velikim količinama u podnožju hrasta, lješnjaka, topola, bukvi i borova. Za razliku od bijelih tartufa, u pravilu raste površinski i može ga se lakše naći, a oni koji poznaju staništa, mogu ga vaditi i bez psa.

Osim ove najnovije neslužbene titule rekordera, Zigante se može pohvaliti službenom titulom i to Guinnessovog rekordera s obzirom je 1999. godine u dolini Mirne pronašao primjerak bijelog tartufa težak 1,31 kilogram, koji je zabilježen u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao najveći bijeli tartuf na svijetu.

Odličan je to uvod u sezonu crnog ljetnog tartufa, prvu u cijelosti zakonski definiranu s obzirom je krajem prošle godine konačno stupio na snagu dugo iščekivani Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, koji je donio dva značajna pomaka za istarsku tartufarsku scenu. Njime je legalizirano sakupljanje ljetnog crnog tartufa dok sezona bijelog tartufa počinje 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to do sada bio slučaj.

Prema dosadašnjem Pravilniku o zaštiti gljiva sakupljanje svih vrsta tartufa bilo je dopušteno isključivo od 15. rujna do 31. siječnja. Stručnom podlogom propisani su sada pojedinačni termini za sakupljanje osam vrsta tartufa. Time je proširena sezona tartufarenja, primjerice ljetni crni tartuf dopušteno je sakupljati tijekom lipnja, srpnja i rujna tako da se crni tartuf kao legalna namirnica može koristiti i u turističkoj predsezoni kao i u sezoni. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam