POSLJEDICA GUŽVE

LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA OPASNOST ŠIRENJA ZARAZE U DOMOVIMA ZDRAVLJA: I u Istri se planira cijepljenje prebaciti u veće dvorane

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(C

(C


Cijepljenje ide polako, iz tjedna u tjedan ne znamo koliko i kojeg cjepiva ćemo dobiti, što je dovelo do neugodnih i konfliktnih situacija u nekim ambulantama. Nastavimo li ovakvim tempom, stariji od 65 godina i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta. Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i naše ordinacije postat će mjesta širenja a ne suzbijanja virusa, jer su to mali prostori u kojima se ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere. Nadamo se da će relevantne institucije shvatiti potrebu organiziranja cijepljenja na velikim punktovima na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cijepitelji a ne i administratori, upozorava dr. Sanja Klajić Grotić predsjednica sekcije obiteljskih liječnika HUUGO.

Gužva na Verudi nije izuzetak

Organizacijski problemi oko cijepljenja pojavljivali su se i u Istri koja se odlučila da na pojedinim cijepnim punktovima u određenim danima sve naručene pacijente cijepi jedan liječnik obiteljske medicine. Punktovi su u ordinacijama obiteljske medicine, pa tako u jednom danu nastane gužva u tim prostorima. Preporuku kako će se organizirati cijepljenje daju ispostave HZJZ-a, pa smo za komentar zamolili ravnatelja Istarskog ZZJZ-a Aleksandra Stojanovića.

- Vjerojatno ćemo već danas sa Stožerom razgovarati o mogućim cijepnim punktovima u većim prostorima koji su nam trenutno na raspolaganju, a u kojima bismo mogli cijepiti više osoba uz propisno poštovanje epidemioloških mjera. Ovaj tjedan je došla manja količina cjepiva, tek 840 doza Pfizera što je podijeljeno primarnoj medicine. No, slijedeći tjedan stiže, prema najavama, gotovo 5.000 doza i to sve tri vrste cjepiva. Velika većina namijenjena je za prvu dozu osobama koje se još nisu cijepile, a spadaju u primarnu skupinu. Vidjeli smo kava je gužva nastala na jednom cijepnom punktu u Puli, ali to sigurno nije bio izoliran slučaj, niti je nužno tome kumovala loša organizacija cijepljenja, kaže Stojanović.

Naći dodatne timove

Da se gužve ne bi stvarale, građane bi trebalo pozivati na cijepljenje s određenim vremenskim odmakom kojeg se pozvani moraju strogo pridržavati kako ne bi dolazilo do stvaranja gužvi. S obzirom da su već u najavi veće pošiljke cjepiva, sada je trenutak kada i istarski Stožer mora pronaći prikladan prostor na kojem će kroz nekoliko dana više medicinskih ekipa cijepiti ljude, ali ponovo bez stvaranja redova za čekanje.

Stojanović navodi da su za to idealne dvorane u kojima sad nema nikakvih zbivanja, a imaju dovoljno velik prostor i više ulaza i izlaza kojima bi onda osiguravale sigurnu protočnost građana. Pitanje je samo hoće li se i kako moći organizirati potrebni zdravstveni timovi koji bi u tim dvoranama provodili cijepljenje. No, usprkos svim poteškoćama, ravnatelj istarskog ZZJZ-a navodi da Istra, s obzirom na relativno mali broj stanovnika u odnosu na neke druge županije i Grad Zagreb, ipak može biti zadovoljna brojem procijepljenih građana, te da će se ono sigurno dodatno ubrzati u narednom periodu kada će stizati daleko veće količine cjepiva nego do sad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum