MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U VODNJANU

LERON: Deset folklornih grupa na vodnjanskoj smotri izvornosti

| Autor: Mladen RADIĆ
S prijašnjih izdanja Lerona

Program će početi u petak u 20 sati mimohodom svih sudionika koji će se predstaviti kratkim plesnim točkama, a bit će predvođeni Limenom glazbom Zajednice Talijana Vižinada. Svečano otvorenje je u 21 sat, a nakon toga počinju nastupi folklornih grupa koji su na programu i u subotu

Devetnaesti Međunarodni festival folklora Leron održat će se u petak i subotu na Narodnom trgu u Vodnjanu gdje će nastupiti deset folklornih grupa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Latvije. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Zajednice Talijana Vodnjan koja program organizira.

Misa za sudionike i folklorne radionice

Program će početi u petak u 20 sati mimohodom svih sudionika koji će se predstaviti kratkim plesnim točkama, a bit će predvođeni Limenom glazbom Zajednice Talijana Vižinada. Svečano otvorenje je u 21 sat, najavio je u ime organizatora Alan Castelicchio. Nakon toga nastup će održati prvih pet grupa, a to su folklorna grupa Zajednice Talijana Galižane "Armando Capolicchio", Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657, KUD Barban, folklorna grupa Monte San Biagio iz Latine iz Italije te folklorna skupina Na placi iz slovenskog Šempetera pri Gorici.

Drugi dan, u subotu u 10 sati folkloraše će primiti gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, a u 11 sati održat će se okrugli stol na temu "Folklor i mladi: prenošenje kulturne narodne baštine novim generacijama" koji će moderirati Gaia Forlani. Na skupu će se govoriti na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

U 18.30 u župnoj crkvi sv. Blaža održat će se svečana misa za sudionike festivala koji će recitirati molitvu na svojim jezicima. Od 19.30 do 20.30 održat će se folklorne radionice na više mjesta u centru grada, a na kojima svi mogu sudjelovati, zaplesati pa čak i kušati specijalitete iz kraja iz kojeg pojedina folklorna grupa dolazi. U 21 sat na programu je drugi dio nastupa na kojem će se predstaviti KUD Sveta Ana - Vučjak iz Karlovca, KUD Kraljevačka riznica iz Kraljeva, folklorna grupa L’eco del Gargano iz mjesta

San Giovanni Rotondo u Italiji, folklorna plesna grupa Lubana iz istoimenog mjesta u Latviji te za kraj domaćini, folklorna grupa Zajednice Talijana Vodnjan.

Veliki angažman i velika strast

Festival će biti zatvoren u 23 sata kada će žiri podijeliti nagrade, najavio je Castelicchio koji se zahvalio i kolegici Ivi Predan koja mu pomaže u organizaciji.

Zašto se festival održava baš ovdje objasnio je predsjednik Zajednice Talijana Livio Belci objasnivši da je Vodnjan multikulturalni grad u kojem djeluju Zajednica Talijana u Vodnjanu i Galižani te društvo perojskih Crnogoraca i svi žive u suživotu.

- Vodnjan je simbol multikulturalnosti, naglasio je Belci i objasnio da se naziv festivala odnosi na leron, tradicionalni gudački instrument vodnjanskog folklora, što je praktički violončelo bez klina.

- Ovaj je festival poznat po izvornosti, ovdje se ne pušta glazba s CD-ova ili traka nego se moraju donijeti izvorni instrumenti i to se odnosi na sve koji nastupaju, pa je čak i harmonika premoderna za Leron, kazao je Belci. Prisjetio se i zgode kada su svojevremeno Škoti koji su došli na festival pokupovali sav viski iz trgovine u Fažani.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul zahvalio se svima, posebno Vodnjancima, Bumbarima, Zajednici Talijana Vodnjan koja svih 19 godina organizira manifestaciju uz veliki angažman i veliku strast te još uvijek nalaze nove grupe koje će nastupiti na manifestaciji i organiziraju propratne događaje. Zahvalio se Republici Italiji, Istarskoj županiji, Vijeću nacionalnih manjina Hrvatske i svima koji financiraju i podržavaju manifestaciju.

- Danas turist ne dolazi u Pulu i Istru tražiti stvari koje ima doma kao što su McDonald's ili isti koncerti, nego želi nešto drugo, posebno, a ovdje na festivalu u Vodnjanu može vidjeti sjajne folklorne grupe iz srednje Europe u dvije nevjerojatne večeri i to mu je kao da je u dvije večeri napravio đir po srednjoj Europi i otkrio mjesne tradicije. Takve se kulturne inicijative moraju promicati i njegovati jer predstavljaju ono što je specifično za naš svakodnevni život i naš teritorij, kazao je Tremul. Istaknuo je da je važno uključiti mlade u folklorne aktivnosti te je poželio organizatorima da još dugi niz godina nastave s ovom manifestacijom.

Zahvalu organizatorima i sudionicima jučer je uputio i vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum