NOVATEC

ODLIČAN USPJEH LABINSKE TVRTKE NA SVJETSKOM TRŽIŠTU KOJA RAZVIJA INOVATIVNE PROJEKTE: Njihov proizvod uskoro u svim istarskim gradovima

Projekt Munivo - MUltifinkcionalno NIskopodno Vozilo - vrijedan je 28 milijuna kuna i sufinanciran iz EU-fondova, a u Novatecu ga razvijaju u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

| Autor: Branko Biočić
Labinska tvrtka Novatec

Labinska tvrtka Novatec


Labinska tvrtka Novatec koja je osnovana prije 26 godina, u početku je djelovala kao projektni ured, a zatim se počela baviti montažom, elektroinstalacijama te konstrukcijom elektro-ormara. Danas joj je osnova poslovanja isporuka sustava automatizacije i kontrole industrijskih procesa, i to rješenja po sistemu "ključ u ruke".

To se odnosi na sve faze projekta, počevši od idejnog rješenja, dizajna softvera i hardvera, konstrukcije MCC i PLC ormara, postavljanja, puštanja u rad i servisiranja do dizajniranja, razvoja i isporuke dogovorenih inženjerskih rješenja za pojedinu opremu ili potpuno integrirane pakete, pojašnjava većinski vlasnik i direktor tvrtke Vladimir Peršić, magistar inženjer elektrotehnike, Labinjan s rabačkom adresom.

gg

- Uz specijalizaciju u industrijskoj automatizaciji i razvoju digitalnih postrojenja u sektoru rudarstva i prerade metala, djelujemo i u sektorima pomorstva, automobilskoj industriji i zgradarstvu. U segmentu obnovljivih izvora energije ugrađujemo fotonaponske solarne elektrane, od manjih rezidencijalnih jedinica na krovovima kuća, poslovnih objekata ili institucija do velikih solarnih elektrana. Razvijamo pametna rješenja za urbanu masovnu mobilnost i očuvanje okoliša, posebice u brodogradnji i autoindustriji. Uz jače okretanje nautike i cestovnog prijevoza e-mobilnosti, cilj nam je proširiti poslovanje slijedeći smjernice EU-a oko smanjivanja ispuštanja CO2 kroz korištenje obnovljivih izvora energije te digitalizaciju s naglaskom na visoku tehnologiju i kružnu ekonomiju, kazuje Peršić.

gg

Posebno se ponosi projektom Munivo - MUltifinkcionalno NIskopodno Vozilo. Projekt vrijedan 28 milijuna kuna sufinanciran je iz EU-fondova, a u Novatecu ga razvijaju u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

- Očekujemo da će naš city bus voziti po svim istarskim gradovima, ali i po gradovima u cijeloj Hrvatskoj. Grad Labin je podržao taj projekt, a imamo informacije s Prometnog fakulteta u Zagrebu da u sljedećim godinama postoji potreba za tisuću minibuseva u Hrvatskoj. To je nešto što nam daje nadu da smo odabrali pravu nišu, kaže Peršić.

Pojašnjava da u sklopu razvoja projekta Munivo, razvijaju i proizvode poput baterijskih paketa s integriranim sustavom upravljanja BMS-om (eng. battery management system - sustav upravljanja baterijom), sustava za infotainment, odnosno upravljačku ploču u vozilima, različitih kontrolnih panela te kontrolne strategije koja integrira sve električne komponente u vozilu, što će omogućiti da se tvrtka uključi na tržište automobilske industrije kao sistem-integrator.

gg

Novatec surađuje s brojnim domaćim i stranim tvrtkama, a povjerenje su gradili 25 godina, radom čitavog tima stručnjaka. Osim što su solution-partner Siemensa, surađuju i s drugim poznatim tvrtkama kao što su Tesla Motors, Končar, Lafarge-Holcim, Valamar Riviera, Carnival Cruises, AIDA Cruises, Scenic, Vedanta Zinc International, SMS Group, Tenova Group, KC Cotrell, LogiProc, 3 EMME, Gostol, Tehnomont, Minopex, AEL, FL Smidth, Lürssen Design Center Kvarner i ostali.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum