SPOMENIK KULTURE

KOTLI BEZ VODE: Presušilo riječno korito u popularnom istarskom izletištu. Turisti razočarani

 Prva stvar koju pitaju je gdje je voda. Zašto je nema. Odgovaramo im kako nema kiše pa nema ni vode. Zbog suše vode nema nigdje u Europi pa tako niti kod nas. Dolaze u kupaćim kostimima, sa ručnicima, djeca s igračkama. Spremni za kupanje. Stanu pred riječno korito i u nevjerici uspoređuju bajkovite motive jezerca i slapova s društvenih mreža sa suhim kamenim udubinama

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Kotli (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kotli (Snimila Gordana Čalić Šverko)


"There is no water! Nema vode!" Razočarano je komentirao bračni par iz Nizozemske pogleda uprtog u kotlaste udubine riječnog korita u selu Kotli. Na društvenim mrežama uspoređuju ih s atraktivnim kompleksom mineralnih izvora Pamukkale u jugozapadnoj Turskoj. Nizozemce su privukle upravo fotografije Kotli s Instagrama, prevladavajuće čarobne tirkizne boje vode. No od vode u kamenim udubinama preostala je tek poneka lokvica. Tako će biti sve dok ne padnu obilnije kiše i dok se bujice ponovo ne sliju dolinom Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, tvore najdužu istarsku rijeku Mirnu.Kotli (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Prva stvar koju pitaju je gdje je voda. Zašto je nema. Odgovaramo im kako nema kiše pa nema ni vode. Zbog suše vode nema nigdje u Europi pa tako niti kod nas. Dolaze u kupaćim kostimima, sa ručnicima, djeca s igračkama. Spremni za kupanje. Stanu pred riječno korito i u nevjerici uspoređuju bajkovite motive jezerca i slapova s društvenih mreža sa suhim kamenim udubinama, prenose nam svoja ljetna iskustva u Konobi Kotlić.

U prošlosti su u Kotlima radila dva mlina. Dvjestotinjak metara uzvodno drvena je brana zadržavala vodu u svojevrsnoj akumulaciji i osiguravala dovoljan protok za pokretanje mlinova cijele godine. Odavno se urušila, pa se tijekom sušnih ljetnih mjeseci, voda zadržava tek u kotlastim udubinama. Bilo bi je dobro obnoviti, jer kada nema vode, onda nema ni turista, puno ih je manje. Akumuliranjem vode mogao bi se omogućiti minimalan protok tijekom sušnih ljeta koja su postala pravilo, a ne izuzetak. Da se voda iz kamenih udubina, malim slapovima može prelijevati iz jedne u drugu.Kotli (Snimila Gordana Čalić Šverko)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom