klasična istarska kuhinja

KONOBA STARI COK U VALTURI "Kuhamo kao što je kuhala moja baba. Mi smo živa klasika"

Nudimo konkretnu hranu od koje se čovjek dobro najede, kod nas nema "Mediterana", nema pizza, eventualno tijekom sezone malo proširimo jelovnik. Svi prezentiraju   istarsku hranu, a u suštini toga nema, već je sve industrija preuzela

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Konoba Stari cok (Snimio Milivoj Mijošek)

Konoba Stari cok (Snimio Milivoj Mijošek)


Konoba Stari cok u Valturi mjesto je klasične istarske kuhinje, odnosno, moglo bi se reći, mjesto u kojem je vrijeme stalo. Tradicionalno uređenje koje čine kamen, drvo, crveni stolnjaci na kvadratiće i veliko ognjište koje je nezaobilazan dio svake konobe, stvara ambijent u kojemu se svatko osjeća kao kod kuće. Tome svakako doprinosi i gostoljubivost vlasnika, peteročlane obitelj Kaić koja čini ujedno i jedine radnike u konobi. To su roditelji Denis i Suzana, kćerke Ivana i Danijela, a iako nije zaposlen u konobi, sin Ivan obitelji pomaže "vanjskim poslom", odnosno zadužen je za štalu i pripremu drva. Svi pomažu i uskaču u svim zadacima, jer, posla i obaveza je puno.

Njihova se konoba razlikuje po tome što djeluju po starinskom tradicionalnom principu, kako u pripremanju hrane tako i u posluživanju, dok, kako ističu, noviji restorani prate trendove i nude drugačiji tip jelovnika, odnosno nude "fantazije" na tanjuru.

Konoba Stari cok

- Kuhamo kao što je kuhala moja baba, nemamo nikakve dodatne začine i sastojke. Nudimo konkretnu hranu od koje se čovjek dobro najede, kod nas nema "Mediterana", nema pizza, eventualno tijekom sezone malo proširimo jelovnik. Svi prezentiraju   istarsku hranu, a u suštini toga nema, već je sve industrija preuzela. Mi radimo sve domaće, počevši od našeg pečenog kruha, pašte, mesa, maslinovog ulja. Vino koje dobavljamo je isto domaće, s područja Poreštine. Volimo gostima ponuditi i sezonske namirnice, kao što su to sada gljive. Sada imamo zimsku, malo "težu" hranu, klasičnu za naš kraj, a to su panceta, ombolo, pršut, kuhani kapuz, razne maneštre, juhu od vrganja, fuže, njoke, raviole sa sirom, pljukance s divljači i s kokoškom te razno-razne čeripnje, pričaju nam Kaići.

Dva jela

Kažu da kod njih isti gosti dolaze od samog početka, već 22 godine, pa tako imaju i već treću smjenu generacija koja dolazi konstantno. Napominju da su im čak 70 posto gostiju stalni. Dva nezaobilazna jela koja se kod njih najčešće dolaze jesti su kobasice na gradelama i palačinke od sira i šumskog voća.

- Od početka imamo svoje kobasice koje su uvijek iste kvalitete i nikad ne mijenjamo njihov način pripreme. Imamo svoju štalu i svoje svinje i dok moremo ćemo ih delati. Gosti iz Pule i okolice, 80 posto njih dolazi na kobasice. To je sad taj štajun i gotovo, ističu.

Ono što je poznato za konobu Stari Cok su i obline porcije, od kojih se čovjek može dobro najesti.

- Uvijek gledamo da ne stavljamo jelo na tanjur nego su to zdjele i ovali, pa si gosti mogu vaditi maneštru ili neko jelo i više puta. Držim se one poslovice koju je moj pokojni djed govorio, "nemoj raditi ono što tebi nije drago, a ako nije tebi, nije drago ni drugome", kaže Denis. Iako, dodaje, ne može se ugoditi uvijek svima. Kod njih se, ističe, gost može dobro najesti i popiti za 70-ak kuna.
- Mi još uvijek držimo živu klasiku, kod nas je vrijeme stalo, toga se držimo i to su ljudi prepoznali. Mi smo tipična konoba, a ne restoran. To podrazumijeva i takav ambijent, uslugu i posluživanje, nastavlja priču Denis, pa pritom napominje da su pokušali jela posluživati na tanjuru i moderno ih aranžirati, ali gosti bi im uskoro rekli neka vrate na ono staro. Finoće je, kaže, ljudima puna kapa pa čeznu za klasikom i jednostavnošću.

Zovu pa nose

Denis nam prepričava da kada je prije 22 godine otvarao ugostiteljski obrt, uvjet za konobu je bilo ognjište, a danas se, tvrdi, pod konobu svrstavaju i restorani.

Konoba Stari cok

- Ovakav tip konobe je više proširen po središnjoj Istri. Konobe u pravom smislu u Puli i okolici mogu se na ruke nabrojati, a ognjište imaju samo radi ugođaja, ali se slabo koristi. Bit naše konobe je da sve što radimo i pečemo u zimskom periodu, to se radi upravo na ognjištu. Ljudi budu oduševljeni kada dožive ovaj način pripreme hrane, a i okus je drugačiji, objašnjava Denis, čija konoba raspolaže s 35 sjedećih mjesta, a kažu da rade za sve prilike, "od karmina do rođendana i krštenja".

Dostavu nemaju, ali gosti često naručuju jela telefonski pa ih osobno dolaze preuzeti.
- Sad kad je bila berba ulika, ljudi iz Valture i okolnih mjesta su stalno dolazili uzimati marendu ili ručak za van, a bilo im je zgodno jer smo blizu i jer znaju da će se dobro najesti. Mi bismo im dali cijelu padelu pa bi je poslije došli vratiti. A tako je i kad je berba grožda, pričaju Kaići.

Specijalne palačinke

Prije pet, šest godina u ponudu su uveli palačinke sa sirom i šumskim voćem i dogodio se, kako kažu, "ogromni bum".

Konoba Stari cok
- Jako puno ljudi naručuju te palačinke, često samo njih i telefonski naruče za doma. To je druga stvar koja se najčešće naručuje nakon kobasica. Porcije su velike, u nju idu dvije palačinke, a rijetko tko pojede obje, priča nam Denis. Iako imaju palačinke s čokoladom, marmeladom, orasima, u 95 posto slučajeva gosti uzimaju upravo te sa sirom i šumskim voćem. U čemu leži tajna tih palačinki, odnosno o kojem je siru riječ, ne žele otkriti. No, nije samo naglasak na posebnom siru. Bit je u tome da se tijesto radi za veliku količinu, a takav okus se ne može dobiti kad se radi kod kuće, "na malo".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama