U ČETVRTAK

BUZETSKO KULTURNO LJETO: O kaštelu Petrapilosa riječju i glazbom

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kaštel Petrapilosa (Snimila Gordana Čalić Šverko)


"O kaštelu riječju i glazbom" naziv je programa koji će se u četvrtak 29. srpnja s početkom u 19.30 sati održati u kaštelu Petrapilosa. Program je organiziran u sklopu "Buzetskog kulturnog ljeta" i ciklusa manifestacija osmišljenih pod zajedničkim nazivom "Petrapilosa pod zvjezdanim nebom".

U 19.30 sati bit će predstavljena knjiga "Reka života teče, teče..." autorice Nadije Disiot, a o knjizi će govoriti Vitomir Jedrejčić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Buje. U 21 sat počinje predavanje dr. sc. Josipa Banića, vrsnog poznavatelja srednjovjekovne povijesti i prilika u Istri koji se tijekom svog rada često bavio Buzeštinom, ali i markizatom Petrapilose. Drugi predavač, dr. sc. Josip Višnjić govorit će o arhitektonskom razvoju utvrde kroz vrijeme. Višnjić je voditelj Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, te je između 2010. i 2019. godine vodio sustavna arheološka istraživanja na Petrapilosi. Tom prilikom prikupljeni su brojni nalazi koji su u značajnoj mjeri rasvijetlili način funkcioniranja utvrde i svakodnevicu njezinih stanovnika u dugim stoljećima korištenja.

Nakon predavanja održat će se koncert koparskog ansambla Cappella Justinopolitana koji izvodi srednjovjekovnu i renesansnu glazbu na replikama starih glazbala.

Ulaznica je 10 kuna, a ulazak je moguć uz predočenje COVID potvrde ili druge odgovarajuće dokumentacije (testa ili liječničke potvrde o preboljenju ). Parkiranje će se osigurati u podnožju uz cestu za kaštel do kojega će voziti mini autobus. Organizatori su Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet i Turistička zajednica Buzeta, a program je sufinanciran sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum