NA BUJŠTINI

KASNIJE NEGO LANI Počinje berba za pjenušce

| Autor: Luka JELAVIĆ
Pjenušci sve traženiji  - Rino Prelac (Luka Jelavić)

Pjenušci sve traženiji - Rino Prelac (Luka Jelavić)


Već do kraja ovoga tjedna mnogi će početi berbu, prvenstveno za proizvodnju pjenušaca. Prate se količine šećera, alkohola i kiselina, pa će u skladu s tim i početi rana berba, kao uvod u velike poslove oko berbe svih sorata, ovisno o tome kako koje dozrijevaju

Vinari na području Bujštine redovito prate stanje u vinogradima, a već do kraja ovoga tjedna mnogi će početi berbu, prvenstveno za proizvodnju pjenušaca. Prate se količine šećera, alkohola i kiselina, pa će u skladu s tim i početi rana berba, kao uvod u velike poslove oko berbe svih sorata, ovisno o tome kako koje dozrijevaju.

U obiteljskoj vinariji Veralda u Kršinu kod Brtonigle sve je spremno za berbu, ali berači i strojevi još neće u vinograde. Poznato je da je Veralda još ranije krenula u proizvodnju pjenušca na bazi terana, a kako teran dozrijeva nešto kasnije, tako će i berba biti organizirana.

- Uskoro ćemo početi, nadam se idući tjedan, s berbom bijelih sorata. Za teran moramo još malo pričekati, pratimo stanje, pa ćemo krenuti u berbu na vrijeme kako bismo dobili vrhunski proizvod. Inače, za sada je grožđe odlično, sasvim sam zadovoljan, poduzimali smo sve što je potrebno tijekom rasta i zrenja, tako da očekujemo dobre rezultate ovogodišnje berbe, kaže čelni čovjek vinarije Veralda Luciano Visintin.

Na Momjanštini je nekoliko vrsnih i poznatih vinara koji se također pripremaju za velike poslove u vinogradima. Rino Prelac redovito prati stanje u vinogradima, a ovih će dana početi berbu za potrebe proizvodnje pjenušca kojega gosti u njegovoj konobi u Momjanu sve više traže.

- Pjenušac se sve više pije kao aperitiv. Nekada smo služili rakije i slična pića, sada je sve traženiji pjenušac. To nas vodi da nastavimo proizvodnju i pjenušca. Prije nekoliko dana kontrolirali smo i mjerili sve parametre u uzorcima grožđa, pa smo odlučili da još malo sačekamo, tako da ćemo do vikenda već početi brati chardonnay i crni pinot za pripremu pjenušaca. Beremo za sada na jednom hektaru vinograda, a uskoro nastavljamo i ostale sorte, kako koja dozrijeva. Prema onome što vidimo u vinogradima berba ostalog dijela grožđa bit će desetak dana kasnije nego lani, što opet zavisi o određenim lokacijama i sortama. Općenito, očekujemo da će godina biti u nekoj normali, lani je bilo i više nego što smo očekivali, a ove godine će biti jedna solidna, prosječna godina, kako po prinosima tako i po kvaliteti grožđa. Sadašnje stanje obećava, dobro je što će glavna berba biti u normalnim vremenskim okvirima, da to neće biti u vrelom kolovozu kada smo morali rashlađivati grožđe i raditi brzo. Mislim da će predstojeća berba biti dobro organizirana, da će se moći lijepo raditi, zadovoljno će reći Rino Prelac.

Slično je i na području Nove Vas, u vinogradima obitelji Ravalico koja se proizvodnjom vina bavi više od stotinu godina. Bruno Ravalico, jedan od članova mlađe generacije, zadovoljan je stanjem grožđa i uskoro će početi brati nove nasade za potrebe proizvodnje pjenušca koji je posljednjih godina dio njihovog stalnog asortimana.

- Planirali smo početi brati ovih dana, možda već u četvrtak, jer ćemo brati sve ručno. Naime, na oko dva hektara imamo mlade loze, ovo će biti prva berba te mlade crne malvazije. To su novi nasadi, zasadili smo ih prije dvije godine. To je nova sorta koju ćemo imati, za sada je ovdje nema, nije bila zastupljena. Nekada se sadila, dugo je nema. Vidjet ćemo što će doći, ali trebalo bi biti sve dobro. Inače, ostalo grožđe je dobro, prinosi i kvaliteta sasvim zadovoljavajući, nadamo se da do završetka berbe neće biti nikakvih loših iznenađenja, tako da bi i ova godina mogla biti sasvim dobra. Uglavnom, sve pratimo i početkom rujna počet ćemo berbu, jednu po jednu sortu, kako što dolazi, kaže Bruno Ravalico.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter