DVEGRAJSKI SAMANJ

Kako se plesalo, tkalo, gađalo i mačevalo u srednjem vijeku


Dvegrajski samanj, koji se ove godine po treći put održao u Dvigradu, oduševio je posjetitelje. Usprkos kiši koja je prvog dana manifestacije poremetila samo otvorenje pomaknuvši ga za sat kasnije, kolone vozila koje nisu imale gdje parkirati i brojni posjetitelji koji su se dovezli s užitkom su pratili, ali i sudjelovali u atraktivnim zabavama koje su za njih osmislile domaće i inozemne udruge, koje svoje programe baziraju na "mračnom" srednjem vijeku.

Doduše, nisu se palile vještice, ali su zato predvečer bile upaljene baklje, koje su drevnom Dvigradu, uz ostalo što se moglo vidjeti i doživjeti dale bajkovitu atmosferu. No, do večeri valjalo je uživati u mnogočemu. Posjetitelji su se imali prigode upoznati se s tkalačkim stanom, pa i sami iskušati tkanje. Kušalo se iće i piće napravljeno po receptima i načinu kuhanja iz davnina, iz crnog kotla u kojem se meso i povrće, krčkalo ispod lagane vatre. Ženski je dio publike privukao hand made nakit, a klinci kao klinci oduševili su se drvenim štitovima i sabljama. Baš kao što je to činio Robin Hood i njegova voljena Marian, klinci i klinceze gađali su lukom i strijelom u metu, a oni pak najmlađi uživali u opletenim košarama, dok su se vozili na drvenom vrtuljku.

Srednjevjekovna je atmosfera, ne samo zbog šatora i članova udruga obučenih u odore i tkanine tog doba bila, dojmljiva. Ispred samog ulaza u Dvigrad podignuta je kulisa srednjevjekovnog grada, sa svim onim karakterističnim detaljima onoga doba. Pazilo se na svaku sitnicu, pa čak su i slike sela i dvorišta koje pamtimo iz filmova o vitezovima, dvorskim damama i njihovim podanicima, obrtnicima i trgovcima, bile prepoznatljive - od slamnatih sagova po zemljanim površinama, pa sve do pasa koji slobodno šeću improviziranim trgovima.

Tu odista upečatljivu scenu i način života srednjeg vijeka na jedinstvenoj su kulisi Dvigrada osmislili i uprizorili članovi čak devet udruga koje se bave oživljenom poviješću i to iz Pule, Rijeke, Zagreba i nama susjednih zemalja Slovenije, Italije i Mađarske, dok je s druge strane, projekt inicirala i platila Općina Kanfanar sa željom da se Dvigrad kao iznimno važan povijesni i arheološki lokalitet turistički valorizira. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini