RAZGOVOR

JOSIP OSTROGOVIĆ, KANDIDAT HDZ-a U 8. JEDINICI: HDZ je jedina alternativa monopolu IDS-a i SDP-a u Istri

| Autor: Robert FRANK

Manje poznat u Istri, ali već više godina istaknuti gradski vijećnik HDZ-a u Rijeci, Josip Ostrogović, deveti je na listi te stranke u 8. izbornoj jedinici.

- HDZ u Istri ne uživa preveliku popularnost. Već trideset godina ne uspijevate postići zapažen rezultat. Što mislite zašto?

- Ne bih se baš složio s takvom konstatacijom. Iz izbora u izbore osvajamo otprilike 10.000 glasova. Obnašamo vlast u Općini Sveti Petar u Šumi i u Gradu Umagu. HDZ u Istri osvaja reprezentativan broj glasova. Možda do sada nismo pozornost posvećivali nekim stvarima ili nismo Istrijankama i Istrijanima na pravi način prezentirali naš program, ali mi učimo iz pogrešaka i siguran sam da ćemo 5. srpnja ostvariti itekako zapažen rezultat. Rezultati Vlade i ulaganje u Istru i Primorje su nam odlično jamstvo za to. Ponosan sam kad se vozim Istarskim ipsilonom i vidim kako radovi napreduju.

- Mnogi vas percipiraju kao mladu nadu i budućnost HDZ-a koja je iskustvo gradila u riječkom gradskom vijeću. No, teško ćete do Sabornice. Tek ste deveti na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici.

- Hvala na komplimentu, i osjećam se kao mlad političar. Pun sam entuzijazma i u ovu kampanju ušao sam s optimizmom jer vjerujem da će moji birači prepoznati ono što im nudim i ono za što se zalažem. HDZ će na predstojećim izborima osvojiti rekordan broj mandata u našoj izbornoj jedinici. Vjerojatno neće biti baš devet, ali birači mogu na listi preferirati jednog od kandidata za kojeg smatraju da će najbolje zastupati njihove interese. Birači iz Istre tu imaju stvarno dobar izbor. Osim Antona Klimana, bivšeg ministra turizma, tu je Ilirijana Croata Medur, vijećnica u Skupštini Istarske županije s podrškom radnika Uljanika te mlada Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma pred kojom je ozbiljna politička karijera. Tatjana Tomaić, znanstvenica s instituta Ivo Pilar, aktivna je u društvenom životu Pule i također vijećnica u županijskoj skupštini. Posljednji na listi je državni tajnik u Vladi RH Ivan Bubić iz Pazina. Na listi HDZ-a su stvarno jako kvalitetni kandidati i meni je izuzetna čast da se nalazim u takvom društvu.

- A što vi nudite? Zašto mislite da bi među svim tim imenima birači trebali izabrati baš Vas?

- Pa kao što ste rekli. Ja sam novo lice i nudim beskompromisnu borbu protiv korupcije, klijentelizma, nesposobnosti nositelja političkih funkcija i svega popratnog što caruje u Rijeci, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Ne ovisim o politici, više od 15 godina sam poduzetnik i političkim djelovanjem naglašavam da je za razvoj Hrvatske važno ulagati u znanje, obrazovanje i u nove tehnologije. Posebno ću se zalagati za provođenje STEM revolucije i smanjenje poreza. Porezno rasterećenje je preduvjet razvoj hrvatskog poduzetništva. Od mene nećete čuti da se bavim ustašama i partizanima. Moje političko djelovanje je usmjereno k budućnosti.

- No, dobro. Ali Istra je kulturno i gospodarski možda i najrazvijenija regija u Hrvatskoj. To je kod nas sve "već viđeno"

- Istarska i Primorsko-goranska županija su najrazvijeniji dio Hrvatske. To je točno. Međutim, niti vi niste imuni na probleme poput političke korupcije. Nije dobro da imate jednu vlast već 30 godina. Promjena vlasti važna je zbog održavanja političke higijene. Dvije najjače stranke u Istri koje se bore za vlast, IDS i SDP, sada koaliraju na bazi takozvane ideološke i antifašističke poveznice. Pa niti SDP niti IDS nemaju monopol na antifašizam. I HDZ je antifašistička stranka kao što smo stranka koja je stvorila modernu Hrvatsku i izvojevala pobjedu u Domovinskom ratu. Ljudi su takvom neprincipijelnom koalicijom zbunjeni. HDZ je jedina alternativa duopolu, odnosno, kao što možemo vidjeti na ovim izborima - monopolu u Istri.

- HDZ najavljuje teritorijalni preustroj Hrvatske. Što bi to značilo za Istru i Rijeku?

- Za razliku od SDP-a, HDZ ne misli ukidati županije koje su se pokazale kao funkcionalan stupanj teritorijalnog ustroja. Što se tiče preustroja, mislimo ukinuti neke općine koje ne mogu samostalno funkcionirati.

- Ali, SDP i IDS su prilikom sklapanja koalicije nedvosmisleno poručili kako je pao dogovor da Istra postaje samostalna regija…

- To je sve predizborni spin i laganje birača. Pa SDP u svojem programu za regionalni preustroj Istru, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju vidi kao jednu regiju. O tome je pisao njihov kreator regionalnog preustroja, prof. dr. sc. Ivan Koprić. Oni će za pobjedu na izborima učiniti apsolutno sve, pa i ovako besramno lagati. Međutim, birači nisu naivni i zasigurno će uvidjeti da je upravo HDZ taj koji Istri jamči posebnost na kakvu su navikli. Decentralizacija će se zasigurno provesti. To vam mogu jamčiti.

- Predizborne ankete ipak predviđaju da će pobjedu odnijeti Restart koalicija, ali da će HDZ možda imati veći koalicijski potencijal za sastaviti vladu. Jeste li već dogovorili koaliciju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore?

- Zasigurno će zvučati kao kliše, ali jedina anketa koju priznajem bit će 5. srpnja kada će građani RH odlučiti tko će voditi zemlju. Mnogo puta su ankete i mediji kao pobjednika izbora vidjeli neke druge opcije, ali građanima se ne može manipulirati. Mi smo pobijedili nebrojeno mnogo puta do sada, a pobijedit ćemo i na idućim izborima. Drago mi je da imamo veći koalicijski potencijal jer očito mnogo političkih opcija vidi HDZ kao prihvatljivu opciju. O tome s kim ćemo koalirati razgovarat ćemo nakon izbora jer mnogi tek trebaju pokazati svoju pravu snagu. SDP uvijek sastavi nekakvu kobasičastu koaliciju jer samostalno ne mogu ugroziti HDZ pa se skrivaju iza takozvane široke koalicije. Vladu će zasigurno formirati HDZ, a u novi mandat povest će nas Andrej Plenković.

- Jeste li gledali sučeljavanje na jednoj nacionalnoj televiziji?

- Jesam. Evo, Bernardić se ne može snaći niti u vlastitim bilješkama, a on bi htio biti premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini