Višnjan: općina nepopisanih stanovnika

JEDINI ŽITELJ MARETIĆA: Koliko znam, još uvijek postojim

Na popisu stanovništva 2011. godine zabilježeno je da na ovoj stanciji živi jedan stanovnik. No, prema novom, već pomalo kontraverznom popisu, koji je proveden krajem 2021. ovo selo je ponovo ostalo bez stanovnika * Nedavno smo pisali da se također na području općine Višnjan, točnije u selu Deklevi, žitelji isto žale da nisu popisani. Kazali su nam da ih je prema njihovom internom popisu 23, a po recentnom popisu popisano ih je tek 15

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Maretići

Maretići


Maretići. Za to selo zasigurno nikad niste čuli, jer do ne tako davno nije ni postojalo. Točnije, postojalo je negdje do 60-ih godina prošlog stoljeća kada je brisano kao naselje, jer je ostalo bez stanovnika. Posljednji se stanovnik navodno preselio u Višnjan i ondje stradao u prometnoj nesreći.

U međuvremenu je jedan stambeni objekt u tom selu obnovio naš sugovornik s Poreštine, koji je htio ostati anoniman. Putem Općine Višnjan i Državnog zavoda za statistiku izborio se da Maretići ponovno dobiju status naselja. Tako je na pretposljednjem popisu stanovništva 2011. godine zabilježeno da na ovoj stanciji živi jedan stanovnik. No, prema novom, već pomalo kontraverznom popisu koji je proveden krajem 2021., ovo selo je ponovno ostalo bez stanovnika.

S time se ne slaže jedini tamošnji postariji žitelj koji se javio redakciji Glasa Istre.

Maretići

- Koliko mi je poznato, još uvijek postojim, kaže te napominje da već 13 godina ima prebivalište u naselju Maretići, ali ga prilikom ovog popisa nitko nije tražio "ni ostavio bilo kakav vidljivi trag da sam bio tražen".

Prilikom prethodnog popisa, prije 10 godina, popisivačica ga je regularno popisala. Ovoga puta, vjeruje, popisivač nije bio financijski motiviran da ga se traži "u zabiti s katastrofalnim infrastrukturnim uvjetima". I sami smo se uvjerili da je pristup ovom izoliranom zaselku jedva prohodan za automobil s niskim podvozjem. Do ove stancije se dolazi kada se nakon Baderne skrene u Katun, pa onda do kraja sela, i na kraju oko dva kilometra po biciklističkoj stazi.

S druge strane ovog zaselka, oko 500 metara dalje, nalazi se selo Košutići, ali do njih vodi danas neprohodna uska staza. Naš sugovornik kaže da mu je bilo rečeno da će se to riješiti, ali nije, pa je prestao plaćati komunalnu naknadu. Nema struju (koristi solarne panele), rasvjetu, vodu ni pristupni put pa ne vidi razlog da je plaća, a u Općini Višnjan mu kažu da nema pravo na pristupni put dok god ne plati komunalnu naknadu. Sada kad barem prema popisu stanovništva u Maretićima ne živi nitko, nadležni će opet imati "škužu" za put.

Nedavno smo pisali da se također na području općine Višnjan, točnije u selu Deklevi, žitelji isto žale da nisu popisani. Kazali su nam da ih je prema njihovom internom popisu 23, a po recentnom popisu popisano ih je tek 15, odnosno osam manje. Stoga smo kontaktirali Općinu Višnjan tražeći komentar višnjanskog općinskog načelnika Angela Matticha, međutim ostali smo uskraćeni za odgovore.

Maretići

Načelnika Matticha namjeravali smo pitati je li popis u općini regularno proveden s obzirom na brojne pritužbe, ali i činjenicu da općina bilježi pad stanovnika, s 2.274 na 2.098. Zanimalo nas je i jesu li zaprimili dodatne pritužbe građana, koga ili što smatra odgovornim za eventualne propuste tijekom popisivanja te kakva je bila uloga Općine u samom popisu. Zanimalo nas je i hoće li i kada selo Maretići biti povezano prilaznim putem s općinom Višnjan preko obližnjeg sela Košutići. Ako odgovori ikad stignu, objavit ćemo ih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini