Radionica nije ispunila svrhu

Jalovu dvosatnu raspravu prekinuo nezadovoljni gradonačelnik: PLAN UPRAVLJANJA PAZINSKIM POTOKOM UPUĆEN NA POPRAVNI

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Nazočni su došli vidjeti što je tijekom tri godine, napravljeno, ali kako su u raspravi zaključili plan nije ponudio nikakva konkretna rješenje, primjerice na jedno izuzetno važno pitanje: kako tijekom cijele godine zadržati vodotok, jer bez njega u potoku nema života

 

- Grad Pazin poslat će preporučenom poštom u roku od 15 dana pozive dionicima za sudjelovanje na radionici SWOT analize, a građani koji su se danas okupili u istom roku mogu dostaviti svoje primjedbe i prijedloge vezane uz izradu "Plana upravljanja područjem ekološke mreže Pazinski potok", zaključio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić dvosatnu jalovu raspravu o "Planu upravljanja područjem ekološke mreže Pazinski potok".

To će se učiniti kako bi izrađivači i "Natura Histrica" mogli napraviti konačan prijedlog plana u koji će se građanima omogućiti uvid kako bi se mogli pripremiti za raspravu. Nakon javne rasprave dokument će se uputiti Ministarstvu zaštite okoliša na suglasnost na temelju koje će Grad Pazin pokrenuti izradu dokumentacije u njegovoj nadležnosti surađujući s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama i ostalim relevantnim dionicima. U to će uključiti i sve ostale koji su potrebni za rješavanje problema Pazinčice, pogotovo onih koji u njeno zaštićeno područje dolaze i iz gornjeg toka, predložio je Krulčić s kojim su se, prije nego su se razišli, složili sudionici neuspjele radionice.

Plan izradili tvrtka Prehnit i Natura Histrica

U skladu s pozivom koji su uputili Grad Pazin i Natura Histrica na radionici su prezentirani ciljevi i metodologija izrade Plana upravljanja, s ciljem upoznavanja dionika s problematikom, konceptom izrade i aktivnostima plana. Uz to na radionici se očekivala informacija od pozvanih dionika-korisnika prostora, o trenutnom stanju te potrebama, kako bi se izbjegli potencijalni konflikti u zaštićenom području. Nazočnima je predstavljen plan koji su izradili tvrtka Prehnit i Natura Histrica koji u prvom dijelu govori o prirodnim karakteristikama zaštićenog područja Pazinskog potoka, a u drugom o očuvanju staništa zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.

Stoga ovim područjem, kako je predstavljenim dokumentom predviđeno, treba održivo gospodariti, zato treba očuvati prirodni pojas uz vodotok kao i periodično poplavljivanje površina uz potok. To je važno za očuvanje bioraznolikosti i staništa zaštićenih vrsta. Izrađivači zato predlažu da se u zaštićenom području Pazinskog potoka smije odvijati ekološka poljoprivredna proizvodnja i ekoagroturizam kako bi se omogućio održivi razvoj lokalne zajednice. Uz to treba stvoriti uvjete za održivo lovno gospodarenje te sportske i rekreacijske sadržaje. Nakon predstavljanja plana izrađivači su predložili da se nazočni podijele u skupine kako bi sudjelovali u radionici SWOT analize da bi od dionika dobili informacije o trenutnom stanju u prostoru te njihovim potrebama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater