REZULTATI ANKETE

ISTRA NE ŽELI BITI KOZA MUZARA: Preko 70 posto čitatelja Glasa Istre glasalo da Istra mora ostati samostalna regija ili županija, bez pripajanja Rijeci. Onih s drugačijim mišljenjem je malo, ali su im objašnjenja vrlo zanimljiva…

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Više od 70 posto čitatelja Glasa Istre, koji su sudjelovali u jučerašnjoj anketi, želi da Istra ostane samostalna županija ili regija i nakon eventualnog upravno-teritorijalnog redizajna, kojeg najavljuju skoro sve stranke uoči izbora, a nakon što su koronakriza i pogotovo e-propusnice još jednom ukazali koliko je ova teritorijalna podjela zemlje besmislena.

Oko 17 posto čitatelja ne bi imalo ništa protiv da Istra postane dio veće regije skupa sa Rijekom, ali uz zadržavanje određene samostalnosti, dok bi tek oko 11 posto njih odmah pripojilo Istru većoj regiji, bez posebnog statusa. U ovom trenutku anketu je ispunilo preko 2.000 ljudi.

Na Facebooku je bilo zanimljivih komentara. Nisu izostali ni oni koji godinama sanjaju istarsku putovnicu i zatvaranje tunela Učke, a u sarkastičnom tonu stigao im je odgovor da bi možda najbolje bilo da nas priključe SAD-u, pa da postanemo njihova 51 i najudaljenija savezna država s direktnim letovima Pula - New York!

Zanimljivo i znakovito - bilo je i onih koji upravo u pripajanju Istre jednoj većoj teritorijalnoj cjelini vide "spas" u smislu dokidanja raširenog uhljebljivanja na lijepim pozicijama, dok su drugi predlagali da Istra ostane samostalna županija, ali s puno manje gradova i općina.

Dugogodišnje težnje za većom samostalnošću Istre ponajviše proizlaze iz činjenice da su Istrani u prvom redu nezadovoljni centraliziranom državom kojoj puno više novca uplaćuju u proračun nego što iz njega dobivaju. Da Istra ima pravo na nezadovoljstvo, dokazale su i brojke.

Tako je u siječnju 2015. godine predstavljena studija Instituta za javne financije naslova "Učinci decentralizacije u Republici Hrvatskoj na ekonomski i fiskalni položaj Istarske županije". Prema toj studiji, u našoj se županiji svake godine ostvari razlika između prihoda koji se prikupe i rashoda koji se u Istri ostvare od oko 800 milijuna kuna viška, koji, naravno, završe u državnoj blagajni. Taj bi iznos, kad bi ostao u Istri, bio sasvim dovoljan za izgradnju jedne bolnice i sveučilišnog kampusa svake godine, bez zaduživanja. I eto ključnog razloga zašto se Istra buni i definitivno želi prestati biti koza muzara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater