SPECIJALITET

Istarski Karbun dobio zlatno odličje na svjetskom nivou! NJEGOV TVORAC OBJASNIO ZAŠTO NE BOLI GLAVA KAD SE NAPIJEMO OD NJEGA

| Autor: Roberto RAUCH
Vlasnik Aure Mišel Sirotić

Vlasnik Aure Mišel Sirotić


Istarski gin Karbun iz buzetske destilerije Aura već neko vrijeme slovi za jedan on najboljih na našim prostorima. Njegov tvorac Mišel Sirotić po drugi je put dobio potvrdu izvrsne, ovog puta zlatne kvalitete: nakon srebrne medalje na London Spirits Competitionu prošle godine, Karbun je ove godine osvojio zlatno odličje na prestižnom natjecanju World Spirits Awards.

Specifičnost ovog istarskog gina proizlazi iz raznovrsnosti začina od kojih je sastavljen. Uz one osnovne, pšeničnog destilata i bobica smreka, Sirotić poručuje da Karbun sadrži još čak 21 dodatni začin - od korijandera, timijana, lavande, bosiljka, ploda borovnice, cvijeta kamilice pa do kore naranče, limuna i limete koje uvoze sa Sicilije. Atipičan je i sam proces destilacije, otkud ovaj gin i vuče svoje ime - prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen koji prirodno na sebe veže toksine. Posvećen je posljednjim karbunarima s Ćićarije, a osim u procesu filtracije, ugljen je prisutan i u posluživanju ovog pića - uz kupnju jedne boce Karbuna dobit ćete i vrećicu s 27 kockastih grumena crnog kemijskog elementa.

Karbun i vlasnik Aure Mišel Sirotić

- Za gin su potrebna ta dva glavna sastojaka, a poslije je na vama da se igrate sa začinima. Karakteristika gina je da se svaki s nečim poslužuje. Mi smo se odlučili za kockicu ugljena. Osim u posluživanju, ugljen je važan jer u procesu filtracije dodatno čisti piće od toksina, pa dobivamo čisti destilat, bez teških metala, metilnog alkohola i eventualnih pesticida, fungicida i herbicida koji su ranije bili u destilatu pšenice. Ukratko, dobivamo gin od kojeg ne boli glava kad se napijemo, kroz smijeh nam poručuje Sirotić.

Vlasnik destilerije ne krije oduševljenje zbog medalje, premda i sam priznaje da su, s obzirom na to koliko su se u posljednje vrijeme posvetili ovom proizvodu, pretpostavljali da će odličje s nekog prestižnog natjecanja stići kad-tad.

- Iskreno, očekivali smo medalju. Iza našeg Karbuna stoji dugogodišnji rad i znali smo da zlato mora doći. Puno smo radili na njemu, proizvodimo ga već četiri godine. Nije sve išlo lako, u početku smo imali puno drugih obaveza, falilo je vremena da isprobamo sve moguće kombinacije i budemo potpuno zadovoljni. U zadnje vrijeme smo mu se zaista posvetili, vjerojatno smo pedesetak puta kuhali gin bez da ga stavimo na tržište. Prekuhavali smo ga, dodavali i oduzimali začine te ih pojedinačno destilirali, davali sve na materaciju. Bili smo u kontaktu s raznim tehnolozima koji proizvode gin i išli na razne edukacije. Tako da možemo stvarno reći da je ovo rezultat napornog rada. Pokazali smo da ako se hoće, se more, zaključuje Sirotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater