Pitanje o kojem ovise ljudski životi

Privremeno rješenje: TROŠKOVE LIJEČENJA ŽIVOTNO UGROŽENIH PACIJENATA U IZOLI POKRIVAT ĆE ISTARSKA ŽUPANIJA

| Autor: Glas Istre
Sastanak u Izoli

Sastanak u Izoli


Problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre, organiziranjem mreže prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom Izola, što je uobičajena praksa u ostatku Europe, Vlada RH i nadležno Ministarstvo zdravstva još uvijek nisu riješili, unatoč brojnim obećanjima i premijera, i ministra zdravstva i ravnatelja HZZO-a. 

Budući da se radi o pitanju o kojem ovise ljudski životi, Istarska županija je krenula rješavati problem samostalno pa je tako danas održan sastanak u Općoj bolnici u Izoli. Sastanku su prisustvovale predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu IŽ Gordana Antić i županijska pomoćnica pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk, dok su u ime izolske Bolnice nazočili ravnatelj Radivoj Nardin, voditeljica EU projekta Emergencv EuroRegion Katja Štrancar Fatur i voditelj Centra za hitnu medicinu pri Općoj bolnici Izola Peter Golob. 

Na sastanku je dogovoreno da će, do konačnog rješenja problema zbrinjavanja životno ugroženih pacijenta s ovog područja, Istarska županija preuzeti trošak plaćanja liječenja te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici Izola, a kako bi se osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita na ovom dijelu Istre. Istovremeno će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojem svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.   

Prilikom susreta, još jednom je istaknuta opravdanost i isplativost zbrinjavanja pacijenata, kod kojih vrijeme život znači, u njima najbližu bolnicu, u ovom slučaju u onu u Izoli, što je nedvojbeno potvrdila i dvogodišnja provedba europskog projekta Emergencv EuroRegion. 

Sukladno već postojećim protokolima, uspostavljenim spomenutim projektom prekogranične suradnje, od 1. studenog 2021. godine na dalje, životno ugroženi pacijenti bit će zbrinuti u Izoli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of