EER

U OPĆOJ BOLNICI IZOLA SPAŠENO 11 PACIJENATA S BUJŠTINE, a liječenje se nastavlja i u ovoj godini

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Model liječenja životno ugroženih pacijenata s područja sjeverozapadne Istre u Općoj bolnici Izola (Splošna bolnica), koji je trenutačno u primjeni u sklopu Međunarodnog projekta Emergency EuroRegion (EER), znanstveno dokazano spasio bi živote mnogih pacijenata.

Taj model je definitivno najjeftiniji i najpristupačniji za naše područje, jer za razliku od njega, odlazak tima HMS na četiri sata, do prve odgovarajuće zdravstvene ustanove u Pulu ili Rijeku, to područje čini nesigurnim. Mogući nadstandard kroz još jedan tim HMS-a bio bi puno skuplji model, a ne toliko učinkovit. Rekla nam je to dr. Gordana Antić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i koordinatorica EER-a u IŽ-u. U javnosti je poznatija kao aktivistica u borbi da se sustavno osigura zbrinjavanje životno ugroženih skupina pacijenata s tog područja u SB Izola.

Od 1. srpnja 2019. godine, otkad se na razdoblje od dvije godine primjenjuje program EER, u OB Izola prevezeno je i zbrinuto 11 pacijenata. Neki od njih su, primjerice, uspješno izliječeni invazivnom kardiološkom intervencijom i to unutar, dosad, nepojmljivih 60 minuta. Time im je osigurano izlječenje, odnosno praktički neće biti smrtnosti unutar godinu dana.

"Upozoravam da svakih 30 minuta kašnjenja do PCI-a povećava rizik smrtnosti za 7,5 posto u prvoj godini nakon zahvata. Statistički gledano, to za ovaj dio Istre znači da barem 5 do 6 ljudi umire, a da nije trebalo umrijeti", kaže dr. Antić.

Kaže da nije istina da se u SB Izola voze samo starije životno ugrožene osobe.

"Tamo se mogu zbrinjavati svi pacijenti bez obzira na dob, jer naša služba je obavezna postupati na način da uvijek pacijenta u kritičnom stanju dovezemo u prvu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, a u ovom slučaju je to SB Izola", rekla je dr. Antić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of