NISU SVI JEDNAKI

Istarska županija nema novca za financiranje prijevoza učenicima, ali ima za krpanje rupa u proračunu svojih ustanova i tvrtki

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Istarska županija ovih je dana donijela odluku o provođenju Vladine odluke vezano uz kriterije i način financiranja troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. U toj odluci pojašnjeno je da su sredstva za financiranje troškova javnog prijevoza osigurana u Državnom proračunu za 2020. godinu.

U nastavku se pak navodi da Istarska županija neće sudjelovati u sufinanciranju ostatka cijene karte u iznosu od 25 posto te će tu razliku moći pokriti jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi.

Ovakvu odluku oštro je kritizirala saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović koja je sve prokomentirala riječima: "Na zapadu Lijepe naše ništa novo". Radolović napominje da je Istarska županija ponovno donijela socijalno neosjetljivu odluku o nesufinanciranju prijevoza srednjoškolaca, pa tako, upozorava, ni ove godine neće sudjelovati u sufinanciranju prijevoza te je ta mogućnost ostavljena općinama i gradovima.

- Roditelji i djeca su time na neki način kažnjeni, budući da nemaju jednake uvjete za obrazovanje i razvoj. Pitam se zbog čega djeca u općinama i gradovima u kojima ne postoji srednja škola i ne financira im se prijevoz postaju djeca nejednakih uvjeta za razvoj i život? Istarska županija bi kao osnivač srednjih škola trebala financirati preostali udio u prijevozu srednjoškolaca, kaže Radolović.

Pojašnjenje ove odluke zatražili smo i od Istarske županije i njihov ćemo odgovor objaviti kad ga dobijemo.

Iako za sufinanciranje prijevoza učenika novaca nema, Istarska županija ne štedi kada je riječ o proračunskom novcu koji se transferira prema nekim županijskim agencijama i ustanovama. Tako je primjerice u zadnjem valu za dvije županijske agencije i jednu ustanovu izdvojeno čak 825 tisuća kuna, baš kao i 3,5 milijuna kuna kapitalne pomoći trgovačkom društvu AZRRI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater