Dostavljeni uzorci za analizu najprije se odlažu na 48 sati/ Kolica za preuzimanje uzoraka vina
I znanstvene ustanove obvezane su na provođenje zaštitnih i protupandemijskih mjera, a osim onih koje je propisao stožer Civilne zaštite, porečki Institut za poljoprivredu i turizam mora se pridržavati i mjera koje je propisalo Ministarstvo znanosti. Kako je dio djelatnosti Instituta usmjeren na obavljanje analiza za vanjske korisnike, upravo je ta aktivnost drastično smanjena kako bi se izbjegli rizični socijalni kontakti, i s okruženjem i međusobno između djelatnika.
Tako su uobičajene savjetodavne kemijske analize vina, žestokih alkoholnih pića, maslinovih ulja i tla, koje poljoprivrednici i proizvođači traže radi usmjeravanja i poboljšanja svoje proizvodnje, ograničene samo na uzorke koji se pošalju poštom po prethodnom dogovoru, odnosno uzorci se više ne mogu osobno donositi u institut. Što se tiče službenih kemijskih analiza vina radi izdavanja rješenja za stavljanje na tržište, koje institut provodi kao ovlaštena institucija državnih tijela nadležnih za izdavanje takvih rješenja, one se i dalje obavljaju, ali bez fizičkog kontakta. Ispred ulaza u zgradu postavljena su kolica na kojima vinari koji su to prethodno najavili mogu ostaviti svoje uzorke, a dočekuju ih i unaprijed pripremljene potvrde o zaprimanju uzoraka.
Senzorne analize obustavljene
Na kolicima je i sredstvo za dezinfekciju ruku koje donositelji uzoraka najprije moraju primijeniti, zatim ostave kutiju s uzorcima (bocama vina) na kolicima, kao i dva potpisana primjerka potvrde, dok treći uzimaju sebi. Tek kada svi za taj dan najavljeni vinari donesu svoje uzorke, djelatnici instituta, sa zaštitnim rukavicama i maskom na licu, uvode kolica u zgradu i najprije ih na za to predviđenom mjestu ostavljaju 48 sati. Kutije se zatim raspakiravaju, karton se odmah baca u smeće, a svaka boca se prije prosljeđivanja u laboratorij briše 80-postotnim alkoholom. Rezultati analiza korisnicima se na kraju šalju elektronskom poštom. Ovo je postupak samo za analize radi puštanja vina u promet, a za savjetodavne analize odnosno uzorke koji stižu poštom prije prosljeđivanja u laboratorij također se provodi dvodnevno odležavanje i dezinfekcija boca.
Senzorne analize su pak potpuno obustavljene i za njih se uzorci uopće ne primaju, jer se primjerice za analizu maslinovog ulja treba okupiti panel od 12 članova, a takva su okupljanja u vrijeme protupandemijskih mjera zabranjena. Uslijed takvih mjera, ali i zbog smanjenog plasmana vina na tržište posljednjih mjeseci, broj uslužnih i komercijalnih analiza u porečkom Institutu je vidno smanjen, kaže nam ravnatelj ove ustanove Dean Ban. Stručnjaci iz porečkog Instituta koji su članovi državnog panela za senzornu analizu vina u sklopu procedure izdavanja rješenja za puštanje u promet, otkad traju propisane mjere više ne idu na takve analize u Zagreb, a pitanje je obavljaju li se i u Zagrebu takve analize uopće u ovo vrijeme.
Na poslu najviše deset ljudi
Protupandemijske mjere utjecale su i na način provođenja niza znanstvenih projekata koje porečki institut provodi prema programima i uz financiranje nacionalne Zaklade za znanost ili međunarodnih institucija. Istraživači u tim projektima trenutačno sudjeluju radom od kuće, računalnom analizom podataka i pisanjem znanstvenih radova, a dvije međunarodne konferencije u sklopu projekata u kojima sudjeluje institut, na Cipru i u Španjolskoj, otkazane su pa su naknadno odrađene preko skypea.
Posao je organiziran tako da svi koji to mogu rade od kuće, a na radna mjesta dolaze samo oni koji to moraju. U prosjeku je u zgradi na poslu najviše deset ljudi: tajnica, radnici na imanju i tehničari u laboratoriju, dok je za znanstvene istraživače propisano da ih najviše pet može u isto vrijeme biti u laboratorijima, na sigurnim razmacima jedni od drugih, kaže nam također ravnatelj Dean Ban. Istraživači se za korištenje laboratorija moraju najaviti dan prije, a korisnicima su za savjete dostupni isključivo telefonom.