SRETAN KRAJ

WINDSURFER Goran Jablanov 24 sata  nakon nestanka doplivao do talijanskog gradića Sistiana, udaljenog  20 KILOMETARA OD TRSTA

Oliver Bilman (S. BOSNIĆ)

Slovenski windsurfer  Goran Jablanov koji je nestao prilikom olujnog juga u ponedjeljak predvečer u vodama kraj umaške Punte, doplivao je na obalu kraj talijanskog gradića Sistiana udaljenog 20 kilometara od Trsta.

Prvi koji je doznao za radosnu vijest, ali i nezgodu na moru u kojoj je konstatiran nestanak slovenskog surfera bio je istaknuti umaški sportski radnik i trener iz windsurfa te jedrenja na moru sa 35 godina iskustva u tim sportovima na vodi, Oliver Bilman iz Umaga.

- Uobičajeno je da se kolege windsurferi u otežanim  vremenskim uvjetima i nezgodama na moru prvo obrate meni za pružanje pomoći na moru nakon čega se odmah otisnem gliserom u akciju. Tako je bilo i u ponedjeljak u sumrak. Ustvrdili smo u tom trenutku na terenu da je dvoje ljudi ostalo zarobljeno među visokim valovima i olujnim udarima vjetra koji je puhao na mahove i 100 kilometra na sat (50 čvorova). Dok smo se organizirali za pretragu, nestali se kajter (surfer sa zmajem) pojavio nakon sat i pol plivanja do obale, a za windsurferom se organiziralo traganje. Jablanov je od jutranjih sati bio na moru. U kasnim poslijepodnevnim satima, dok je zasigurno već bio umoran i iscrpljen pukao mu je jarbol. Kolege su mu pritekle u pomoć, ali on ih je odbio. Tvrdili su da nije pokazivao tragove nervoze ili panike, pa su krenuli spašavati sebe. No on se nije domogao kopna. Čitavu je noć, i kroz utorak trajalo traganje, a onda se desio priželjkivani završetakdrame. Jablanov se sam domogao obale. Iscrpljen i pothlađen ali živ, priča radosno Bilman te dodaje da je bio veliki optimista i nadao se ovakvom ishodu.

- Jablanov je fizički jak i iskusan windsurfer i tehnički spreman koji poput nas većine windsurfera voli izazove i ekstremne uvjete surfanja. K tomu je i profesor kineziolgije pa je očito sve to, uz  njegovu psihičku snagu te sabranost kumovalo da ispravno reagira u kriznim situacijama, zaključuje Bilaman, ali ipak upozorava da ne treba nikad riskirati jer morska je ćud nepredvidiva. (Sanja Bosnić)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini