DAGLAS KORACA I SUNITA PRODAN BENOLIĆ

IDS Umag: Bassanese sumanuto prodaje gradsko zemljište DA BI U GRADSKOJ UPRAVI ZAPOŠLJAVAO SIMPATIZERE

Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca

Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca


Od početka svog prvog mandata do danas, Bassanese je prodao gradsku imovinu u vrijednosti 118 milijuna kuna, a usvojene projekcije proračuna pokazuju da bi se do 2021. trebalo prodati nekretnina u vrijednosti od 252 milijuna, rekao je Daglas Koraca, šef umaškog IDS-a

"Gotovo na svakoj sjednici Gradskog vijeća prodaje se vrijedno zemljište u vlasništvu Grada Umaga", kaže Daglas Koraca, predsjednik umaškog IDS-a i šef oporbe SDP-ovcu Viliju Bassaneseu. "IDS kontinuirano upozorava na sumanutu prodaju obiteljskog srebra, no gradonačelnik Bassanese umjesto kočenja još intenzivira prodaju", dodao je Koraca.

- Primjerice, od početka svog prvog mandata do danas, Bassanese je prodao gradsku imovinu u vrijednosti 118 milijuna kuna, a usvojene projekcije proračuna pokazuju da bi se do 2021. trebalo prodati nekretnina u vrijednosti od 252 milijuna. U početku je Bassanese pokretanje postupka prodaje nekretnina davao na raspravu Gradskom vijeću, ali je zbog naših stalnih pitanja oko razloga prodaje i loše reakcije u javnosti odustao. Od tada nekretnine prodaje u skladu s povećanim ovlastima koje mu dopuštaju da sam raspisuje javne natječaje, pa tako vijećnicima tek na kraju iznosi odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Na taj način prodaja se praktički obavlja bez rasprave na vijeću, pojasnio je Koraca, dodavši da je u više navrata na aktualnom satu tražio da se napravi izvještaj o svim prodanim nekretninama, koliko je novca prihodovano i što se financiralo tim novcem, ali već godinama nema pisanog odgovora.

Treba donijeti plan

- Sumnjamo da se veći dio tog novca troši na financiranje gradske uprave u kojoj se svake godine broj zaposlenih povećava. Ako već prodaje obiteljsko srebro da bi tim novcem zbrinjavao koalicijske partnere i simpatizere, onda neka to jasno kaže, istaknula je Sunita Prodan Benolić iz umaškog IDS-a.

- Podaci govore da se 2008. potrošilo 30 milijuna kuna na zaposlene u gradskoj upravi, dok je u proračunu za 2019. planiran rashod za zaposlene od 47 milijuna kuna, s time da je 30 djelatnika 2014. preraspoređeno u gradske tvrtke, navela je Prodan Benolić, dodavši da projekcija proračuna za 2020. i 2021. pokazuju da gradonačelnik nema namjeru stati s gomilanjem zaposlenih i rasprodajom imovine.

Koraca je dodao da Bassanese prodajom imovine nastoji sanirati posljedice svojih loših odluka.

- Želimo toj praksi stati na kraj tako što ćemo predložiti da Gradsko vijeće donese Plan upravljanja gradskom imovinom u kojem će svake godine biti jasno naveden prijedlog nekretnina za prodaju, utvrdit će se prioriteti i što će se financirati novcem od prodaje. Podržavat ćemo sve kapitalne investicije od interesa za grad, a osobito one važne za razvoj poduzetništva. No tvrdim da imamo stabilan i velik proračun koji nam omogućava korištenje drugih načina finaciranja tih investicija, zaključio je Koraca.

Seksizam na sjednicama

Koraca se osvrnuo i na sjednice Vijeća, tvrdeći da se oporbenim vijećnicima za govornicom mjeri svaka sekunda, dok vijećnici vladajuće koalicije HDZ-SDP i gradonačelnik govore debelo iznad dopuštenog vremena.

- U pravilu gradonačelnik naše vijećnike verbalno omalovažava i napada i stalno skreće s teme točaka dnevnog reda ako nije spreman odgovoriti ili mu ne konvenira pitanje. Zato vijećnici najčešće ne razumiju o čemu govori. Inače teško kanalizira misli, a kada želi nešto prikriti, dobijemo odgovor zbrda zdola. Zatražio sam i prevoditelja. Ovakvo gradonačelnikovo lupanje prazne slame je predsjedniku Vijeća Jurici Šiljegu u redu, a mene, dok diskutiram, prekida na gradonačelnikov znak i oduzima mi riječ bez obrazloženja. Pitamo se tko zaista vodi sjednice, predsjednik Vijeća ili gradonačelnik?, pita se Koraca, dodavši da koalicija HDZ-SDP želi jednoumlje i to mobingom nad oporbenim vijećnicima.

Prodan Benolić je dodala da se gradonačelnik arogantno i seksistički ponaša prema nekim vijećnicama, kao i svojim pročelnicama kojima potcjenjivački naređuje, pa čak i nabrijano dovikuje ili maše rukama, valjda u želji da dokaže njihovu nesposobnost i svoju superiornost. (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater