Političko suglasje IDS-a, HDZ-a i SDP-a

IDS o prijedlogu ukidanja Dana antifašističke borbe: "To je posljednja u nizu nacionalističkih provokacija"

| Autor: D. GRAKALIĆ
Arhiva

Prijedlog ukidanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika koji je kao amandman na Zakon o blagdanima i neradnim danima uputio saborski Odbor za ratne veterane, naišao je oštre osude vodstva IDS-a, ali ga ne prihvaća ni vladajući HDZ.

- IDS najoštrije osuđuje inicijativu saborskog odbora za veterane koji traži da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, odnosno u praznik nižeg reda. To je posljednja u nizu nacionalističkih provokacija kojim radikalne skupine žele obezvrijediti antifašističko naslijeđe Hrvatske. Otkad je HDZ došao na vlast 2015., otvorena je "pandorina kutija" nacionalizma. Dozvoljeno je dotad marginalnim radikalnim skupinama da diktiraju političku agendu kojom nas žele vratiti u neslavnu prošlost. Sadašnja HDZ-ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ne želi zbog političkog oportunizma tu kutiju zatvoriti, priopćili su iz IDS-a.

- Nevjerojatna je učestalost kojom HDZ stavlja Hrvatsku na stup srama. Ono čime se druge zemlje s pravom ponose, HDZ želi izbrisati. Činjenica je da je Hrvatska država stvorena na antifašizmu. Također, nevjerojatna je prozirnost takvih i sličnih inicijativa, koje se redovno pojavljuju prije donošenja važnih zakona ili konkretno u ovom slučaju proračuna, poručili su iz IDS-a.

Na odgovor premijera Andreja Plenkovića nije trebalo dugo čekati.

- Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i odluka HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati, kazao je Plenković nakon sjednice Vlade.

Odluku premijera pozdravio je i SDP-ov Arsen Bauk.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom