Na Nassfeldu rade gotovo sve žičare i sve baite. No, iznenadilo nas je što, iako slove kao najstroži po pitanju mjera u koroni, većina lokala ih se ne pridržava. Čast izuzecima. U kafiće uglavnom ulazi tko hoće i kad hoće. Čak smo kupili skijašku kartu, a da nas ljubazna prodavačica na kasi nije pitala za green pass. Iako na tabli ispred kase jasno piše što sve treba učiniti da bi se skijaška karta mogla kupiti
Nassfeld (snimio C. B. G.)
"Najprije su nas prepali s hrpom restrikcija i tonom papira koje trebamo pripremiti ne bi li uopće krenuli na put, a potom se uvjeriš da pola od toga što su govorili ne provode u praksi. Čak smo dijete od niti šest godina testirali PCR metodom jer su nam tako rekli u Austriji, a na koncu nitko te niš' ne pita. Austrija ima najrigoroznije mjere za sada u Europi, ali samo na papiru, da zadovolje formu", priča nam jedan Puljanin kojeg smo jučer zatekli na Nassfeldu, najpoznatijem skijalištu regije Koruške u Austriji.
Na svega tri i pol sata od Pule Nassfeld je Istranima vrlo interesantna skijaška destinacija. Zbog blizine dakako, ali i zbog velikog broja sunčanih dana tijekom zime i to radi mikroklime koja u krugu masiva oko skijališta uspijeva držati oblake daleko od skijaških staza. Kao i naš sugovornik s početka priče, jučer smo se uputili na Nassfeld i to kroz Italiju, odnosno od Trsta, preko Udina i Pontebbe, posljednje općine prije prijevoja Pramollo - Nassfeldpass koji dijeli Italiju i Austriju. Ugostili su nas prijatelji iz Zagreba koji na mjestu zvanom Sonnleiten imaju hotel i apartmane. Krešo i Vlatka Marcius, brat i sestra, već se godinama bave turizmom u Koruškoj. Moraju se pridržavati strogih pravila koja je nametnula austrijska vlada.
- Kazne su vrlo visoke i nikome se ne isplati riskirati. Restoran i bar rade do 22 sata, odnosno do 21.30 kada se nosi zadnja narudžba. U 22 sata svjetla su ugašena i svi su gosti napustili lokal, kaže Krešo.
U hotelu smo zatekli Danijela Robotića iz Umaga koji kao šef restorana ondje radi punih pet godina. Kaže da mu je korona poremetila uobičajen ritam rada. No, veli, i to će proći.
- Gosti su upoznati sa svim novim mjerama i nitko u principu ne stvara probleme. Distanca mora postojati, svi nose maske i fajrunt je u 22 sata. Kontrole su gotovo svakodnevne i mi smo dobili striktne upute vlasnika da ih se moramo pridržavati. Naših ljudi ima puno. Dolaze nam iz svih krajeva Hrvatske pa i iz Istre. Nekad smo radili do iza ponoći, a ove sezone niti do deset, priča nam Danijel.
Na Nassfeldu rade gotovo sve žičare i sve baite. No, iznenadilo nas je što, iako slove kao najstroži po pitanju mjera u koroni, većina lokala ih se ne pridržava. Čast izuzecima. U kafiće uglavnom ulazi tko hoće i kad hoće. Čak smo kupili skijašku kartu, a da nas ljubazna prodavačica na kasi nije pitala za green pass. Unatoč tomu, na tabli ispred kase jasno piše što sve treba učiniti da bi se skijaška karta mogla kupiti. Usto, kao i u susjednoj Italiji, primjerice na Kronplatzu, prilikom kupnje skijašku kartu treba "validirati", odnosno naknadno upariti i potvrditi green passom. U Nassfeldu to nije bilo potrebno, iako je na tabli navedeno.