Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

HUMANI BUZETSKI OSNOVCI: Djeca prikupila čak 440 kilograma hrane i higijenskih potrepština

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Humanitarna akcija

Humanitarna akcija


U akciju su se uz matičnu školu u Buzetu, velikim dijelom uključile i područne škole Vrh, Roč i Lanišće. Sakupljene namirnice jučer su predane Gradskom društvu Crvenog križa Buzet koji će ih podijeliti svojim korisnicima

 

Unatoč situaciji s pandemijom koronavirusa, u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" obilježili su Međunarodni dan borbe protiv siromaštva akcijom "Jedno malo veliko dobro djelo" i prikupljali humanitarnu pomoć. Ovogodišnjom akcijom, po treći puta, buzetski osnovci htjeli su pomoći potrebitima na području svoga grada. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buzet i ravnateljicom Larom Černeka, koja je na njihov upit dostavila popis potrebnih namirnica i higijenskih potrepština, sakupljali su brašno, šećer, sol, ulje, tjesteninu, rižu, palentu, kekse, zubnu pastu, sapun i šampon. 

Školski Eko tim je prikupljanje organizirao na način da je svaki razredni odjel prikupljao artikle u kutiji u svojoj učionici te popisao sakupljene količine. Ukupno je sakupljeno čak 440 kilograma prehrambenih i higijenskih artikala, od toga 400 kilograma hrane, a preostalo higijenskih potrepština.

U akciju su se uz matičnu školu u Buzetu, velikim dijelom uključile i područne škole Vrh, Roč i Lanišće. Sakupljene namirnice koristit će se za humanitarne pakete namijenjene korisnicima na području Grada Buzeta i Općine Lanišće, a jučer su predane Gradskom društvu Crvenog križa Buzet.

- Cilj naše akcije osvijestiti je djecu o važnosti uključivanja u humanitarne akcije, poticati ih na socijalnu osjetljivost i nesebično pomaganje. Isto je tako od velike važnosti naglasiti da se zajedno mogu učiniti velike stvari i da je svaki, pa i najmanji, doprinos važan. Važan je bio doprinos svih učitelja i njihova motivacija, podrška ravnateljice škole Jadranke Bartolić Muzica, eko koordinatorice Rebeke Pilat, doprinos školskih domara Ariana Bašića i Marina Krančića, doprinos svih roditelja, a najviše doprinos svih naših 483 učenika, rekla je Tea Marmilić, članica Eko tima.

Akcija "Jedno malo veliko dobro djelo" prvi je puta u buzetskoj školi održana prije tri godine na inicijativu učiteljica i učitelja produženog boravka škole. Odaziv je bio neočekivano velik te su se iduće godine odlučila uključiti sva razredna odjeljenja škole zajedno s područnim školama. Tako je u 2019. godini prikupljeno ukupno 340 kilograma hrane i higijenskih potrepština u organizaciji školskog Eko tima, a ove godine čak 440 kilograma. 

Prikupljeni artikli, rekla je ravnateljica buzetskog Crvenog križa Lara Černeka, distribuirat će se korisnicima na buzetskom i laniškom području.

- S obzirom na situaciju ove godine s koronavirusom humanitarni paketi dobro će doći našim korisnicima koji su većinom starije životne dobi i preporučuje im se da budu posebno na oprezu prilikom kretanja, odlaska u dućan.... Upravo stoga svoje korisnike obilazimo puno češće nego lani i prethodnih godina, noseći im hranu i higijenske potrepštine. Vodimo računa da svi budu zbrinuti i da im zaista ne nedostaju osnovne životne namirnice, izjavila je Černeka.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva se svake godine od 1993. godine odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 17. listopada, a cilj je upozoriti na problem siromaštva i bijede u svijetu, a isto tako i naglasiti potrebu da se oni iskorijene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom