ERASMUS+

Na nastavu u Buzet, a na praksu preko granice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Srednjoj školi upravo je prihvaćen treći dvogodišnji Erasmus+ projekt za strukovno obrazovanje i osposobljavanje pod nazivom "My future in my hands", vrijedan 73 tisuće eura

 

 

U Srednjoj školi Buzet predstavili su rezultate dvogodišnjeg Erasmus+ projekta "Industrijska računala i mikroupravljači u mehatronici" za kojeg je ostvarena financijska potpora Europske komisije u visini od 50.594 eura. Kroz ovaj EU projekt dvije generacije srednjoškolaca iz završnog razreda strukovnog programa za zanimanje tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, praksu su odradile preko granice.

Konkurentniji na tržištu rada

U suvremeno opremljenim kabinetima Srednje tehničke škole Kopar, buzetski učenici su se osposobljavali za primjenu industrijskih računala i mikroupravljača u nastavi, od odabiranja komponenata, projektiranja i sastavljanja računala do programiranja cjelokupnog sustava.

Projekt "Industrijska računala i mikroupravljači", nastavak je provedbe prvog srednjoškolskog Erasmus+ projekta, također realiziranog u suradnji sa STŠ Kopar, pod nazivom CAD/CAM Technologies (2015.-2017.), vrijednog oko 78.000 eura, zahvaljujući kojem su učenici smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom stekli potrebna znanja i vještine iz modeliranja u SolidWorksu i zavarivanja.

Buzetski srednjoškolci od 2013. godine odlaze na praksu preko granice, a kroz dva međunarodna EU projekta, umjesto nekoliko jednodnevnih posjeta, tamo su boravili u osam navrata po 14 dana. Stekli su nova znanja i vještine koji ih čine puno konkurentnijima na tržištu rada. Nakon svake mobilnosti dobili su certifikate, potvrde obiju škola kao i europski dokument Europass mobility uz primjenu ECVET-a.

- Dio plana i programa određenog predmeta, učenici su odradili u koparskoj školi, a po povratku su im priznata sva stečena znanja i vještine koje je ocijenio upravo mentor iz partnerske škole, naglasila je ravnateljica buzetske škole Margareta Gumilar te podsjetila da je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, projekt "Industrijska računala i mikroupravljači", nagradila kao projekt s najboljom primjenom Europskog kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET).

Uz Sanju Pincan, voditeljicu oba Erasmus+ projekta, na ovom dugom projektu radili su i profesor elektrotehnike i računarstva Mirijan Ritoša te koparski suradnik Andrej Florjančič.

- Znanje koje su učenici stekli u buzetskoj školi dodatno su nadogradili u koparskoj gdje su imali priliku raditi na drugom tipu industrijskih računala od onog koje imamo u našoj školi, rekao je Ritoša.

Partner njemački "Vitalis"

Srednjoškolci su jučer predstavili svoje završne radove, između ostalih daljinsko upravljanje sustavom za zalijevanje, koji je poput autića na daljinsko upravljanje, programski i izvedbeno u cijelosti autorsko rješenje.

- Grad Buzet prepoznao je potencijale suradnje s koparskom školom i izuzetno mi je drago da je buzetska škola kroz EU projekte, ne samo nastavila taj program, već ga i značajno unaprijedila, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

U buzetskoj Srednjoj školi, najavila je Sanja Pincan, upravo je prihvaćen treći dvogodišnji Erasmus+ projekt za strukovno obrazovanje i osposobljavanje pod nazivom "My future in my hands", vrijedan oko 73.294 eura. Započet će krajem godine i ponovo je namijenjen učenicima smjera TES, dvjema generacijama trećeg b razreda, ali i za jednog CNC operatera. Ovoga puta partner je edukacijski centar Vitalis iz Njemačke, a osim mobilnosti učenika predviđena je i mobilnost osoblja tako da i nastavnici idu na usavršavanje u edukacijski centar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater