STAVILI GLAVE U PIJESAK

Hoće li ponovno izostati argumentirana rasprava? S dnevnog reda Županijske skupštine "ISPAO" PROBLEM KAŠTIJUNA

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Kaštijun je zbog nesnosnog smrada i niza nedostataka već duže vremena na tapeti javnosti  (M. MIJOŠEK)

Premda bi o Kaštijunu i na županijskoj razini pod hitno trebalo održati tematsku sjednicu na kojoj bi nadležni pojasnili kako se planira pribaviti još 16 milijuna kuna koliko je potrebno da se postrojenje dovede u red, a što već duže vrijeme traže od Fonda za zaštitu okoliša u službenom dijelu sjednice - ni riječi

Istarske vlasti kao da žive u paralelnom svemiru. Premda je novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun zbog nesnosnog smrada i niza nedostataka već duže vremena na tapeti javnosti, Kaštijun izgleda ipak nije previše interesantna tema o kojoj bi argumentirano raspravljali zastupnici u županijskoj Skupštini.

Skupština bi kao predstavničko tijelo trebala biti mjesto na kojem se govori o aktualnim temama i problemima, nude prijedlozi, rješenja ili barem daju relevantne informacije, ali Centar koji ozbiljno zadaje glavobolje kako Upravi, tako i građanima ni ovoga puta nije tema Skupštine. Barem ne u službenom dijelu sjednice koja će se održati sutra.

Pravilnici i suglasnosti

Puno važnije je valjda raspravljati o izvješću o radu Savjeta mladih Istarske županije za 2018. godinu, ili izmjenama i dopunama raznih pravilnika ili davanja suglasnosti za statute pojedinih ustanova, nego na dnevni red uvrstiti centar za gospodarenje otpadom.

Premda bi o Kaštijunu i na županijskoj razini pod hitno trebalo održati tematsku sjednicu na kojoj bi nadležni pojasnili kako se planira pribaviti još 16 milijuna kuna koliko je potrebno da se postrojenje dovede u red, a što već duže vrijeme traže od Fonda za zaštitu okoliša, te odgovorili na pitanje jesu li ili bolje rečeno zašto nisu aktivirane bankovne garancije, zašto iz Centra smrdi i je li zbog Kaštijuna ugroženo zdravlje i egzistencija lokalnih stanovnika, u službenom dijelu sjednice - ni riječi.

       Budući da informacije s novog Centra u javnost dolaze vrlo rijetko i isključivo na upit novinara, zapravo bi Skupština trebala biti mjesto na kojem će javnost doznati sve što treba znati o njegovom radu. Možda bi se tada čulo i o najnovijoj javnoj nabavi koju je društvo Kaštijun nedavno objavilo.

Novi natječaj za SRF

Naime, tvrtka je objavila još jedan natječaj za preuzimanje i zbrinjavanje goriva iz otpada (SRF) čija vrijednost bez PDV-a iznosi 8,6 milijuna kuna. Ukupno se putem ovog natječaja planira zbrinuti 7.369 tona, a procijenjena vrijednost je put 1.500 kuna po toni otpada.

Treba podsjetiti da je na temelju nabave iz ožujka ove godine za zbrinjavanje 3.300 tona goriva iz otpada već utrošeno četiri milijuna kuna. Da se kojim slučajem Kaštijun našao na dnevnom redu sjednice možda bi i mi dobili odgovore na naše upite zbog čega se nabavlja nova kranska staza u pogonu koja košta 600 tisuća kuna bez PDV-a, iako je novi Centar otvoren prije godinu dana.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini