VODNJAN

Gradskih pet mjera za razvoj i potporu poduzetništva: ZA PROJEKTE DO DESET, ZA ZAPOŠLJAVANJE DO 8.000 KUNA

Novi obrti i poduzeća Vodnjanamogu računati na potporu Grada (M. MIJOŠEK)

Novi obrti i poduzeća Vodnjanamogu računati na potporu Grada (M. MIJOŠEK)


Potpore se isplaćuju za novoosnovanu tvrtku, za pripremu EU-projekata, za ulaganje u standarde kvalitete, za zapošljavanje i samozapošljavanje te za polaganje stručnih i majstorskih ispita, a pravo prvenstva imaju djelatnosti prerađivačke industrije

Odluči li poduzetnik iz Vodnjana kandidirati projekt za sredstva EU-a mogao bi računati na potporu od 10.000 kuna, a za zapošljavanje novog radnika mogao bi ostvariti i još 8.000 kuna potpore u obliku povrata sredstava za uplaćene doprinose na bruto plaću.

Dvije su to od pet mjera koje za razvoj poduzetništva u ovoj godini dodjeljuje Grad Vodnjana, a za koje je kroz Gospodarski program pripremljeno 75.000 kuna. Potpore se mogu dodijeliti i za novoosnovane tvrtke za poduzetništvo, za ulaganje u standarde kvalitete kao i za polaganje stručnih i majstorskih ispita. Javni pozivi mikro i malim subjektima malog gospodarstva otvoreni su do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca ove godine.

Može se pokriti do 50 posto troška

Financijska pomoć poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranja projekata kojima se poseže za europski novac može pokriti do 50 posto troškova, najviše 10.000 kuna. Iznos sa 70 posto sufinancira Grad Vodnjan, a s 30 posto Istarska županija. Potpora se može dodijeliti za konzultantske naknade, za izradu planova i studija, a uvjet je da se investicija realizira na području grada Vodnjana, da korisnik ne koristi druge izvore sufinanciranja, da koristi usluge ovlaštenih osoba, da je projekt kandidiran u ovoj godini i tako dalje.

Pravo prvenstva imaju podnositelji koji posluju u području djelatnosti prerađivačke industrije. Taj se kriterij odnosi i na druge potpore, pa i na one za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, koje se isplaćuju kao povrat sredstava za uplaćene doprinose iz i na bruto plaću do najvišeg iznosa od 8.000 kuna. Uvjet je da novozaposleni radnik bude u radnom odnosu neprekidno najmanje šest mjeseci i s prebivalištem na području Vodnjana, a datum zapošljavanja ne smije biti prije 1. listopada 2018. godine. Isto se odnosi i na samozapošljavanje. Poslodavac ima pravo tražiti sredstva za najviše jednu novozaposlenu osobu.

Potpore za poduzetnike početnike

Potpora za novoosnovano poduzeće ili obrt odnosi se na poduzetnike-početnike s područja Vodnjana, čak i ako imaju jednog zaposlenog na neodređeno, a obrt ili trgovačko društvo ne posluje im duže od godine dana te je registriran nakon 30. lipnja (treba imati na umu da je poziv otvoren gotovo cijelu 2019. godinu). Potpora od 3.000 kuna može se dodijeliti za izradu poslovnih planova i investicijskih programa, za nabavu informatičke opreme i uređenje prostora, za bankarske usluge za obradu kredita, refundaciju troškova registracije i drugog.

Onaj tko zatraži potporu za ulaganje u standarde kvalitete, mora biti svjestan da se ona isplaćuje do iznosa od 50 posto troškova, najviše do 5.000 kuna, i da se ne odnosi na produljene certifikata. Dodjeljuje se za konzultantske usluge, edukaciju i certificiranje, za razne troškove neophodne za unaprjeđenje kvalitete i slično. Troškovi polaganja stručnih i majstorskih ispita mogu biti pokriveni za najviše tri osobe po poslodavcu, do 3.000 kuna po osobi, a subvencija neće biti veća od 50 posto troškova. Važno je i da se refundacija troškova može dodijeliti samo za ispite položene nakon 30. lipnja 2018. godine. Za kraj valja imati na umu da korisnici svih ovih potpora ne smiju imati nepodmirenih obveza prema gradu Vodnjanu. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter