istra

GRADSKI REPORTER: Usamljeni, napušteni, ostavljeni…

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Požar koji je ovog ljeta zahvatio Metis u Puli trebao je biti dobra lekcija građanima da prestanu biti sebični i indiferentni ignoranti. Dosta je stresno kad te u kasne noćne sate iz sna prene neugodan smrad koji izaziva mučninu. Trčiš zatvoriti sve prozore, ali ne pomaže. Smrdljivi zrak je neumoljiv i nezaustavljiv.

Nedugo nakon toga do Pule je stigao isti ustajali smrad smeća, no ovaj put vjetar ga je donio s Kaštijuna. I bili smo ljuti. Smetalo nam je. Zabrinuli smo se za naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih. Počeli smo gunđati. I na tome je sve stalo, vjerojatno zato što je prestao i smrad. A znali smo da smrdi s Kaštijuna isto kao što znamo da to našim prvim susjedima, mještanima Općine Medulin, našim prijateljima i rođacima, svaki bogovetni dan tako smrdi. I to ne na jedan, dva dana, nego neprestano i daleko jačim intenzitetom. "Joj, da znate koliko oglasa za prodaju nekretnina imamo iz Vinkurana, Pomera, Pješčane Uvale… Ali probajte, šta da vam kažem, nemate što izgubiti, objavit ćemo i vaš oglas." Tim je riječima jedna agentica za nekretnine ljetos dočekala klijenticu, zaista iskreno suosjećajući s njom što plačući dolazi oglasiti za prodaju svoju obiteljsku kuću. Može i zamjena, kaže, za nekretninu u nekom drugom, sigurnijem dijelu Istre.

Žitelji općine Medulin s razlogom se osjećaju izdanima, napuštenima, usamljenima. Njihove probleme s kojima neprestano izlaze u javnost kao da nitko ne želi shvatiti ozbiljno i poduzeti nešto konkretno da im pomogne. A osjećaj da im je život ugrožen, u tako predivnom i razvijenom kutku Istre, nije nimalo bezrazložan i trebao bi se ticati svakoga od nas. Svakoga tko je ikad pojeo ili popio ikakav proizvod s ovog područja. Zabrinjavajuće, zar ne? Nažalost, stopa oboljelih od raka, pa i smrtnosti uzrokovane rakom, velika je. Na to ih upozoravaju i liječnici specijalisti u Zagrebu pitajući pacijente što se to događa "tamo dolje kod vas". Umjesto da se prestanu pitati i oforme specijalni tim koji će doći ovamo i to istražiti.

Jer Medulincima kvalitetu života smanjuje ne samo Kaštijun, nego se već više od 20 godina ignorira činjenica na koju oni uporno ukazuju, da oni piju i koriste vodu iz vodospreme na brdu Vrčevan, između Medulina i Ližnjana, iznad koje se nalazi visoki stup s nekoliko antena teleoperatera. Dosadašnja znanstvena otkrića o svojstvima vode itekako su pokazala da se svaki mogući utjecaj na nju treba držati pod povećalom. Svim ovim argumentima svi mi, a ne samo Medulinci, trebali bi neprestano bombardirati nadležne kako bi se pokrenuli, prestali ignorirati ljude, podastrli točne podatke i kako bi konačno poduzeli sve što je u interesu zaštite građana, što bi im i trebao biti posao.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater